Home

Achtergrond 214 x bekeken 4 reacties

'Aantal stoppers tuinbouw niet verontrustend'

Het aantal stoppers in de voedingstuinbouw is volgend jaar met een verwachte 10 procent van de ondernemers in de voedingstuinbouw wel hoog, maar niet alarmerend hoog.

Dit stelt de Rabobank in reactie op onderzoek van Agridirect.

Volgens dit onderzoek geeft bijna 11 procent van alle glastuinders aan dat ze in 2009 willen stoppen. In de glasgroenteteelt is het beeld iets gunstiger dan in de snijbloementeelt. In de eerste sector wil 10,5 procent het bijltje er volgend jaar bij neergooien, in de sierteelt 12,1 procent.

De Rabobank meent dat deze cijfers wel aan de hoge kant van het normale patroon zitten, maar ook in de voorbije jaren was het aantal stoppers in de glastuinbouw al hoog. Dit door een combinatie van prijsdruk en vooral versterkte schaalvergroting.

Het normale percentage stoppers zit daardoor al op 7 tot 8 procent. "Met gemiddeld 10 procent volgend jaar is het aantal stoppers wel aan de hoge kant, maar waarschijnlijk is daarmee de bovengrens ook wel bereikt", zegt een woordvoerder van de bank.

Overigens blijkt volgens het onderzoek van Agridirect ruim één op de vijf tuinders in de voedingstuinbouw volgend jaar verder te willen investeren. Onder bloementelers is dat slechts één op de tien. Wel is het zo dat het positieve sentiment behoorlijk minder is dan vorig jaar. Toen wilde gemiddeld nog 20 procent van de tuinders verder groeien, nu is dat nog 15 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Chris

  Beste Mijnheer,Mevrouw Subsidie,


  Ben zeer benieuwd naar uw beroep?
  10 tegen 1 dat het toch aan tuinbouw vast zit!
  Dus de tuinbouw is een zeer belangrijke
  economsche pijler die GEEN subsidies krijgt, hoe u daarbij komt is mij een raadsel.
  Als u denkt dat als men een gebied als tuinbouwgebied aan wijst en hiervoor subsidies zijn dan heeft u wellicht nog nooit een m2 gekocht in uw leven laat staan tuinbouw grond.
  Weet waarover u praat aub

 • no-profile-image

  Subsidie

  Dan wil de Provincie Zuid Holland maar vasthouden aan 5800 hectare glas en hebben ze o.a. Flakkee aangewezen als verkwanselgebied om daar een 400 ha neer te zetten. ZONDE ZONDE ZONDE.
  Bestaande glas bundelen en efficient, vol laten staan (niet met caravans!) dan staat er al meer dan genoeg van deze landschapsverwoestende en energieverkwistende bedrijven met weinig (hoogwaardige) werkgelegenheid per hectare.

 • no-profile-image

  consument

  wat een raar type ondernemer eigenlijk die tuinbouwers; hoe slechter het gaat als gevolg van voornamelijk de overproduktie, hoe meer ze gaan investeren in nog groter en nog beter om uiteindelijk de markt van nog meer produkt te voorzien die uiteindelijk weer minder opbrengen!!!!!

 • no-profile-image

  oostlander

  Ach Subsidie leest het plaatselijke sufferdje en houd zijn oortjes goed open met verjaardagen en dan wil je wel eens wat onzin uitkramen. Waarschijnlijk weinig anders te doen de hele dag dan dit soort blogjes af te lopen en dan lekker schieten met zijn puddingbuks!

Of registreer je om te kunnen reageren.