Home

Achtergrond 5 reacties

Aantal schapenhouders in Europa neemt verder af

Het aantal schapen in Europa is in de afgelopen vijf jaar met 15 procent gedaald.

Dat schrijft het Franse veeschap Office de l'Elevage. Volgens het schap gaat het daarbij voornamelijk om vijf landen. Groot-Brittannië blijft koploper met bijna een derde van alle schapen gevolgd door Spanje, Frankrijk, Griekenland en Ierland. De schapenfokkerij is in vrijwel al die landen aan het uitsterven.

In Spanje is een derde van alle schapenhouders ouder dan 65, in Ierland en Groot-Brittannië is de helft 55 jaar of ouder. "Het geïsoleerde leven in de heuvels of bergen, het veeleisende vak en de slechte beloning zijn niet erg aantrekkelijk voor jongeren," denkt het Office de l'Elevage.

Het veeschap signaleert ook dat schapenhouders minder steun van de staat of de EU ontvangen dan hun collega’s met ander vee of akkerbouwers. "De wol brengt steeds minder op, de prijs voor lams- en schapenvlees staat onder druk en de vraag naar schapenmelk stagneert al enkele jaren."

Volgens het schap zijn de toenemende kosten en de gevolgen van de blauwtongepidemie uiteindelijk de druppels die de emmer doen overlopen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  ook het verplicht oormerken zal een achteruitgang veroorzaken van het aantal schapen en schapenhouders

 • no-profile-image

  insider

  Minder schapen op de heuvels in Wales geeft minder bodemerosie. Vruchtbare grond verdwijnt in kleinere hoeveelheden via de rivieren. In de 60er jaren vier miljoen schapen in Wales, nu 12 miljoen. Overproductie leidt tot veel te lage prijzen voor de boer.Een florerende landbouw is gebaat bij tekorten.
  Insider, Scotland.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  TRIEST!!! een niet te stuiten neerwaardse spiraal. Wat overblijft is niet de betere boer. Enkel diehards die kost wat kost blijven vechten tegen de bierkaaij. Het lijkt wel dat de overheid totaal onverschillig blijft. Regeltjes aanscherpen en de kostprijs steeds verder omhoog. Het wijzende vingertje van zgn dierenliefhebbers, terwijl de consument geen cent meer betaalt. Die beseft niet eens meer dat er nog meer te vreten is dan eenheidsworst, zoals:fricandellen en hamburgers. Dat is immers het resultaat van zo goedkoop mogelijk produceren. Wanneer worden de Europese overheden eens echt wakker geschud? Miljarden stoppen in banken die aan windhandel doen, terwijl op tijd uitbetalen van de centjes voor harde werkers niet van belang is.

 • no-profile-image

  a nonymus

  mooi bericht zullen onze groene vrinden wel denken. hele landstreken ontvolkt, mooie ruige natuur. aankopen hoeft niet en onderhouden ook niet. mooi ook dat de oneerlyke concurrentie voor de hokveehoudery weg is, zodat de vleesindustrie nog meer te zeggen heeft en de schapen geen klimaatonvriendelyke scheten meer laten. in die ontvolkte streken wordt dus helemaal niks meer geproduceerd. meer landbouwgrondstoffen nodig (graan) prysstyging voor de akkerbouw, KASSA!!!!!!eo8oay

 • no-profile-image

  Boudewijn

  De cijfers tonen een daling aan van de schapenpopulatie, maar geen prijsverbetering, allemaal onzin dus ,Insider. We hebben een zelfvoorzieningsgraad ver onder de 100 , dat betekent dat veel vlees niet eens hier geproduceerd wordt , maar buiten de EU. Met name Nieuw Zeeland. Zou dat tegen gehouden worden, dan pas zou er eens een schaarste kunnen ontstaan en gaat de prijs naar een meer humaan niveau. Dan pas kun je spreken van een vrije markt en kan wellicht de subsidie worden afgeschaft. Ik juich de dag toe dat we zonder subsidie(lees verantwoording) kunnen produceren. Ik vrees echter dat ik dan al lang gestopt ben.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.