Home

Achtergrond 192 x bekeken

Aantal ongewenstverklaringen flink toegenomen

Het aantal mensen dat in ons land als ongewenst vreemdeling wordt verklaard wegens het plegen van misdrijven, is sinds 2000 flink toegenomen.

In dat jaar verklaarde de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND wegens crimineel gedrag nog 859 vreemdelingen ongewenst. Dit jaar ging het om 1475 ongewenstverklaringen door gepleegde criminele activiteiten, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie een bericht uit het Nederlands Dagblad.

De stijging is volgens hem toe te schrijven aan de verscherping van de wet in 2002. Sindsdien is een cel- of taakstraf van een maand voor een vreemdeling in principe voldoende om ongewenst verklaard te worden en het land te worden uitgezet. Dat geldt voor illegalen en voor vreemdelingen met een verblijfsstatus. Wel is het zo dat als iemand al langer in Nederland verblijft, deze persoon minder snel wordt uitgezet.

Voor 2002 was de grens voor uitzetting gesteld op een minimumgevangenisstraf van een jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.