Home

Achtergrond 275 x bekeken 4 reacties

ASG komt met kostprijs voor biologische melk

De Animal Sciences Group (ASG) presenteert een nieuwe methodiek voor de berekening van de kostprijs voor biologische melk.

Dit moet de zuivelsector inzicht geven in de integrale kostprijs. "Wat doet er toe, en wat niet", legt projectleider Michel de Haan van ASG uit. De klankbordgroep waarin onder andere banken, voerleveranciers, zuivelondernemingen en adviesbureaus zijn vertegenwoordigt is tot overeenstemming te komen. "Het is goed dat de nieuwe methodiek zo breed wordt gedragen", aldus De Haan.

Gisteren werd de nieuwe methodiek voorgelegd aan de leden van De Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders in Nederland. Naar verwachting wordt de berekende kostprijs volgende week openbaar. De roep om een eigen biologische kostprijs klinkt al langer. "Met de nieuwe methodiek kunnen we de biologische melkprijs ontkoppelen van de gangbare melkprijs", vertelt Kees van Zelderen, voorzitter van De Natuurweide.

Daarnaast is het volgens hem goed dat zowel de primaire keten als de verwerkers meer inzicht krijgen in hun kostprijs. "Verwerkers kunnen nu bijvoorbeeld beter over hun prijs communiceren naar de afnemers." Nu is het volgens van Zelderen tijd om te kijken hoe te schakelen in de variabele kosten. "Doel is om te komen tot een sterke en robuuste sector", zegt hij. De toegenomen productie van biologische melk in Denemarken en Engeland voert de druk op de biologische melkprijs op.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klaas

  Kostprijs van de melk is voor de afnemer toch helemaal niet van belang. Of is de consument wel bereid om voor bio melk de echte prijs te betalen? Of is het de retail dit graag wil weten om de prijs onderuit te halen.

 • no-profile-image

  gert

  over kostprijs en opbrengstprijs van biologische melk werd altijd nogal geheimzinnig gedaan,hoelijk komt hier wat meer duidelijkheid

 • no-profile-image

  biologische melkveehouder

  Kostprijs is 55 a 60 cent en opbrengstprijs in 2008 is 50 cent.
  Helaas zal het door de slechte markt niet zo blijven en zal in 2009 de prijs wat lager zijn.
  Met de kostprijs in de hand sta je wel sterker

 • no-profile-image

  paul

  waarom zou de kostprijs van biologische
  melk anders uitgerekend moeten worden dan de kostprijs van reguliere melk ?
  Je kunt zo geen kostprijsvergelijking doen, omdat ze anders zijn uitgerekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.