Home

Achtergrond 169 x bekeken

Zweden akkoord met EU-verdrag

Het Zweedse parlement heeft donderdagavond laat zijn goedkeuring gegeven aan het nieuwe Europese verdrag.

Dat meldden Zweedse media. De echte ratificatie is daarmee alleen nog een formaliteit.

Zweden is de vierentwintigste lidstaat van de Europese Unie die instemt met het zogeheten Verdrag van Lissabon. Nu moeten alleen Ierland, Polen en Tsjechië het verdrag nog goedkeuren. In Tsjechië oordeelt het Grondwettelijk Hof op 25 november of het nieuwe verdrag al dan niet indruist tegen de Tsjechische grondwet.

De Ierse bevolking wees het verdrag in juni in een referendum af. Naar verwachting zal de Ierse regering tijdens de volgende Europese top in december met voorstellen komen voor een oplossing.

De Nederlandse staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) ziet het Zweedse ja als een aanmoediging zowel voor de Ierse regering, als voor Polen en Tsjechië om achter het verdrag te gaan staan. Timmermans reist volgende week voor een werkbezoek naar Zweden en is blij dat hij zijn collega daar persoonlijk kan feliciteren.

Het Verdrag van Lissabon is bedoeld als alternatief voor de Europese grondwet, die in 2005 door de Fransen en Nederlanders in referenda was afgewezen. Met de hervormingen wil de EU onder meer haar besluitvorming stroomlijnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.