Home

Achtergrond 5 reacties

Zwalkende Kamer

De verbazing was groot toen donderdag de Tweede Kamer een motie aannam die landbouwminister Gerda Verburg opriep volgende week in de EU-landbouwraad tegen de toelating van een nieuwe transgene sojasoort te stemmen.

Volgens de Efsa brengt MON 89788 geen voedselveiligheidsproblemen met zich mee en die verzekering is voor Nederland doorgaans voldoende. Maar nu dus niet. Verburg heeft echter vandaag besloten de motie naast zich neer te leggen. Zij ziet geen enkele reden om te twijfelen aan het oordeel van de Efsa, ook al ligt deze organisatie de laatste tijd onder vuur. Volgens de minister betreft het capaciteitsproblemen en is de wetenschappelijke kwaliteit van de rapporten dik in orde.

De vraag is wel: hoe nu verder? Er is Verburg veel aan gelegen om de motie niet uit te voeren. Zij vreest dat haar Europese collega’s haar niet zullen begrijpen als zij de ene keer voor en de andere keer tegenstemt. Daar heeft zij gelijk in.

Het is daarom aan de PvdA en de Christenunie, die de motie steunden, om eens een helder en consistent standpunt in te nemen over transgene gewassen. Beide partijen hebben er moeite mee, maar zijn niet principieel tegen. Die opstelling brengt de vaak gemiste nuance in het debat, maar zorgt voor veel onduidelijkheid. Nu zwalkt de Tweede Kamer en het is begrijpelijk dat Verburg daar niet naar luistert.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ans

  Het is onbegrijpelijk voor mij dat Gerda Verburg niet luistert naar de Tweede Kamer. Ons burgers was keuzevrijheid beloofd. Daar komt al niets van terecht. Wat moeten wij nu als burgers ng verwachten van de politiek? Haar angst om af te gaan is groter dan haar zorg voor de burger en hun welzijn. Gerda vergist zich in de ESFA. Gentech is niet voldoende getest en het is niet duidelijk voor de lange termijn wat het doet met mijn organen (als chronisch zieke) en dat van andere kwetsbare mensen. Ik ben zeer bezorgd en ook gechockeerd dat van zoiets belangrijks een politiek spelletje wordt gemaakt. Een klap in het gezicht van de burger. Erger...de democratie is in het geding. Hoe lang nog accepteren wij dit als burgers? Wanneer komen wij hiertegen massaal in opstand? Het gaat om de veiligheid van onze kinderen en kleinkinderen, het milieu en natuurlijk onze eigen veiligheid. Het wordt een nachtmerrie voor de burger dat dit kabinet zo handelt met het fatsoen. Om te huilen.

 • no-profile-image

  vd heuvel

  Met een pot als Gerda ben je nog niet zo gedraaid. Het is een warm potje. Het zegt genoeg over het CDA, welke gek stemt daar nu nog op.

 • no-profile-image

  nicolaas konijnendijk

  Schandelijk - Verburg of moet opstappen of de laan uitgestuurd
  worden.
  Dit zijn dictator praktijken.

 • no-profile-image

  Theo Tromp

  Beste mensen, er is inmiddels meer dan voldoende aannemelijk gemaakt dat Gentech niet deugt en Monsanto niet deugt. Daarom: Eet die rommel niet. Ik zal vandaag nog mijn supermarkt vertellen dat ik geen gentech soja zal consumeren.

 • no-profile-image

  Patrick

  Hoe suggestief is dit bericht.
  Ik ding moet erg duidelijk zijn, zet je de deur op een kier voor transgene gewassen, en de `Monsanto`familie en gezellige vrienden is er geen weg terug.
  Een volgende keer is het excact hetzelfde, het was al besloten en de situtie word gecreert, dezeldde als deze dat besluien al vast staan, maar alleen nog gekneed en gevorm moet worden door de marionetten.
  Kijk vandaag is naar de volle maan en denk eens aan een ander zonnestelstel.
  Stel dat mensen daar toekijken naar de Aarde, ze zullen niet snappen dat mensen die afhankelijk zijn op celniveau van voedsel en life force energy, kiezen voor een weg van langdurig leed, ziekte en vele drama`s op gezondheids niveae van de menssheid.
  De CDA is hier zo verschrikkelijk schijnheilig in haar basis idee van leven, geen enkel kritisch woord over de Efsa of over lange termijn visie of over transgene onderwerrpen, nee zakkenvullers en marionetten die een planeet liever vernietigen dan koesteren.
  Het is niet de vraag hoe nu verder, want dit proces is al van tientallen jaren en vraagt niet voor onze gewezen leiders de vermeende onschuld te spelen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.