Home

Achtergrond 21 reacties

'Zuivelfusie in zwaar weer'

De voorgenomen fusie tussen Friesland Foods en Campina verkeert in zwaar weer.

Dit constateert hoogleraar Europese mededinging en mededingingsjurist Jean Paul van Marissing. "Als de Europese Commissie voor de tweede keer tot uitstel van haar uitspraak besluit, kun je gerust stellen dat het niet gemakkelijk gaat," zegt Van Marissing.

"Normaliter gaat de Commissie met de bedrijven die willen fuseren in onderhandeling en binnen de overeengekomen periode weet men meestal toch een gezamenlijke uitweg te vinden. Soms echter houdt de Commissie voet bij stuk, als ze denkt dat de te fuseren bedrijven te veel macht krijgen. Dan is het slikken of stikken."

Van Marissing heeft als jurist zelf meegewerkt aan een aantal fusiebesprekingen met de Commissie. Europees Mededingingscommissaris Neelie Kroes zal volgens de laatste mededelingen nu op 23 december beslissen over de fusie. Ze vormt nu een oordeel over in totaal veertien product-marktcombinaties van Friesland-Campina. Volgens een woordvoerder van de bedrijven verlopen de besprekingen met de Commissie in een constructieve sfeer.

Van Marissing stelt dat Friesland Foods en Campina bij grote bezwaren van de Commissie de fusie niet hoeven af te blazen. "Ze kunnen ook akkoord gaan onder protest. Dat heeft nog niemand gedaan, maar het is beslist een mogelijkheid. De fusie kan op de meeste punten doorgaan, met kans op verder resultaat."

Lees ook: Besluit over fusie Friesland en Campina weer later

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ook een oud lid

  Zolang je de melk gewoon mee geeft en maar afwacht wat er voor ontvangt en daarbij alle onnozele regels aanvaart, mag je je de melk leveren. Bij de fussies die er dee laatste 40 jaar zijn geweest, werd er over de leden gelopen. Vaak te weinig uitleg en doorrammen. de innerlijke strijd tussen de cooperaties was vaak om te snijden. Dat ze er zijn voor de leden was is is verzoek! Zeker als ze weer fuseren. De opzet en als het goed en eerlijk gebeurd is goed, maar de afstand en zeggenschap van de leden wordt het grote probleem. En daar zit het hem nu juist, ze moeten lopen om de melk. Als ze zware tol gaan eisen om melk te mogen leveren is dramatisch. Dan, zo als het gebleken is, graait de top en melken ze leden uit. Je hebt er dan geen vat meer op!!! Daarom is de fussie mischien niet goed! Daarom zijn er veel trouwe leden met veel narigheid gaan lopen. Dit is een slechte zaak, als de onderneming geen eerlijk beleid voert dan kun je alleen maar gaan naar een ander gaan en dat moet zeker kunnen. het gaat niet om de hoogste melkprijs, maar wel kostendekkend!!!

 • no-profile-image

  Karel

  Soms snap ik ons vrouwke Kroes ook niet. En wellicht ben ik niet enige.
  Voor de duidelijkheid:
  Er zijn in de EU ongeveer 10 inkoopcombinaties voor de detailhandel (supermarkten).
  Het barst van de melkfabrieken in Europa en in Nederland hebben we er ongeveer 10, en een groot aantal zelfkazers, ijsmakers etc.
  Al die melkfabrikanten kunnen in Nederland zuivel verkopen. Hoezo moet Kroes dan op Nederlands niveau gaan beoordelen. Lang leve de EU en kijk niet zo nauw vrouwke. Bekijk het Europees.
  Het wordt tijd dat we wat meer gevolg geven aan de EU. De regelgeving is er vanuit de EU voor de gehele EU en daar horen ook EU-wijde ondernemingen bij. Net als we ook de euro hebben.
  Het vrouwke zou recht van spreken hebben, als met de fusie Campina en Friesland Foods in Europa nog maar bijvoorbeeld 4 aanbieders zouden overblijven. Dat is niet het geval.
  Dus mijn advies aan het Vrouwke Kroes: Denk Europees!!!!

 • no-profile-image

  André

  laat ze de opec ook eens aanpakken die plegen openlijk prijsafspraken door hun productie aantepassen

 • no-profile-image

  gert

  de hele zuivel zit in zwaar weer

 • no-profile-image

  ander oud lid

  Als de producent onderbetaald wordt gaat hij ten onder. Je moet als producent en verwerker samen spannen voor een kostendekkende melkprijs. De boer heeft anders niets meer te zeggen, hij verliest zijn macht, dit moet je samen doen. Wat is dat voor onzin dat je nu nog bijna 40 eurocent ontvangt. De gehalte spelen hierin een grote rol. Het belangrijkste vor de producent dat je invloed hebt op de markt. Dit betekent vraag en aanbod in evenwicht! Dit doe je als keten of beter gezegt als Europa gezamelijk. Als je dit niet door hebt waar ben je dan mee bezig!! Als je is wist wat er zich afspeelt op dat niveau zou je wel anders praten. Waarom is er de crisis? Vooral door het graaien van de grote jongens!!!! Het gebeurd gewoon, de meeste hebben het niet door, alleen als je er slachtoffer van wordt! Dat is nu de arogantie van de macht!!

 • no-profile-image

  koetje

  gewoon de poot stijf houden en niet te snel toegeven, er zijn vast nog wel andere constructies te bedenken, in de supermarktbranche is men ook behoorlijk creatief en hier kraait geen haan naar

 • no-profile-image

  Antoon

  Mensen, mensen. Wat een oppervlakkige, nietzeggende opmerkingen en oneliners hier weer. Ik kan me zo storen aan mensen die in dit geval over de OPEC beginnen. We kunnen niks afdwingen bij de OPEC, zij hebben de olie, zij hebben de macht (ze kunnen ons afsluiten, ligt direct onze hele economie stil!). Gert, Mevrouw Kroes heeft niks te zeggen over de kapitaalinjecties aan banken, en daarbij staat dat los van dit hele verhaal. Een kapitaalinjectie om de economie overeind te houden is heel wat anders dan twee bedrijven die willen fuseren maar dat er weerstand is omdat ze 93% van de markt in handen zullen hebben. Dit is echt appels met mango's vergelijken. Kunnen de mensen hier nu alleen maar uit hun eigen (boeren) perspectief kijken? (met name wanneer er iets is dat hen slecht uit komt?) In de derogatie worden de Nederlandse boeren zwaar gematst, op een voorwaarde die nog bewezen moet worden. Laten we niet vooruit lopen op de zaken, maar afwachten wat Neelie beslist. Hoe de onderhandelingen verder zullen verlopen, en of FrieslandCampina eventueel een paar bedrijfstakken zal moeten verkopen.

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Dit is typisch politiek in crisis tijd. Ergens moet weer geld vandaan komen of je zet de drukpers aan of boeren mogen weer voor niks melken.Toen de melkprijs hoog was kon alles zelfs een fusie.In de wandelgangen was natuurlijk de afspraak melkprijs moet zakken want de consument moet een goedkoop voedsel pakket houden.Nu de prijzen zakken is er geen politieke noodzaak meer om nog iets toe te zeggen.Zomer 2009 wordt echt warm denk dat melkstaking een jaar te vroeg was.Maar niemand durft meer of het wordt echt vuur werk in de EU.
  Verdeel en heers onder boeren is ook hun zwakte.De voorlopers en boodschapper worden zondebokken. En de boer is weer slaaf ondanks groei. Dus de oplossing zit niet in groei maar een goede belangen behartiging.Als in een commentaar zaterdag Beerend Santema schrijft dat er sommige mensen niet snappen dat deze melkprijs daling niet door de quotum verruiming komt.Dan zit daar een vreemd onder toontje in van wij en zij.Noem dan gewoon mensen bij de naam.Zou hier aan toe willen voegen dat de paar procent meer melk ook niet een bijdrage was om de melkprijs in de benen te houden. Afsluiten mooi dat via de Duitse DDB een nieuw EU.bewustwordingsproces opgang gekomen is over de grenzen.Er is een nieuw tijdperk vooral van jonge boeren die niet alles nog voor zoete koekjes aan nemen.
  Gewoon snel die fusie en niet zitten te polderen.

 • no-profile-image

  wat

  Wat een onzin voet bij stuk houden. Gewoon er mee doorgaan.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Antoon, die 93% die je noemt zijn wellicht alleen voor Nederland bedoeld. Maar Kroes gaat over heel Europa. En dan nog geeft dit wel aan dat men huiverig is voor Europese krachtenbundeling van de sector.

 • no-profile-image

  Be

  Zuivelfusie in zwaar weer ?, onzin!. Echt weer iets van een flut journalist. Het is een complexe zaak, Campina en FF hebben ook de tijd nodig voor remedies (oplossingen), dus hier is niks bijzonders aan. Don't worry.

 • no-profile-image

  cornelis

  Gaat ze bedrijven als danone ,nestle en unilever dan ook ontbinden en zo weinig marktmacht geven zodat ze voortaan ook onder de kostprijs moeten werken ?

 • no-profile-image

  pietjebel

  Het probleem is volgens mij, dat die ambtenaren d'r gewoon niks van snappe.
  Bovendien moet zo'n instantie de schijn ophouden dat ze veel moeite doen, maar intussen zichzelf werk verschaffen.

 • no-profile-image

  CDA

  KROES IS ZEKER OOK EEN V.V.D. ER
  LIBERAL BEHALVE VOOR ANDEREN
  SPEK JE EIGEN KAS MAAR WEER KROES

 • no-profile-image

  campinalid

  maak u niet druk. Komt allemaal goed, zou u niet denken?

 • no-profile-image

  hunse

  Geacht oud lid ,
  Kan mij voorstellen dat u als oud lid teleursteld bent,
  als ik op de spotmarkt of D.OC.melk leverde was ik ook teleurgesteld ,terwijl ze bij Friesland / campina nog bijna 40 centjes overgemaakt krijgen.

 • no-profile-image

  Be

  De tijd zal het leren, oud-campinalid, maar op dit moment ben je toch echt bij de minderheid als je voorschotprijs hoger is als die van campina. Maar je hoort mij zeker niet lachen om collega's die nu de spotmarktprijs vangen. Jou toekomstige melkprijs (Walhorn?)zal ook door de nieuwe combinatie beïnvloed worden, maar je hebt veel minder zekerheid wanneer het slecht gaat.

 • no-profile-image

  Stadsboer

  Ik lees hier diverse malen dat oud leden de rechtsvoorgangers van de nieuw te vormen cooperatie betichten van oneerlijkheid. Ik zou hier graag voorbeelden van genoemd zien. Ik ben al jaren lid en kan mij niet heugen ooit oneerlijk behandeld te zijn. Ik hoor tegenwoordig trouwens ook weinig over de melkprijs die Friesland en Campina uit betalen, terwijl die toch echt lager ligt als vorig jaar.

 • no-profile-image

  teleurgesteld oud lid

  Als Campina en FF gaan voor meer melk en niks doen voor een hogere melkprijs voor de melkveehouders, laat dan Kroes maar een streep door de fussie zetten. Dan is het een ramp voor de Nederlandse melkveehouderij. Groot geeft meer macht, als het op een goede manier gebruikt wordt is het goed, maar hier zijn net de twijfels. Er zijn niet voor niets zoveel trouwe leden met pijn in hun hart vertrokken. Eerlijk en met respect voor elkaar zaken doen is de beste reclame, leden arogant behandelen zet zeer veel kwaad bloed. De cooperatie is er voor de leden, zij moet verantwoordelijkheid voor hun beleid en gedrag afleggen aan de leden!! Hier schort het aan!!!!!!!! Er is geen vat meer op.

 • no-profile-image

  gert

  zo gemakkelijk als neelie omgaat met de staatssteun aan banken,kan ze van de fusie van FF met Campina moeilijk een probleem maken

 • no-profile-image

  Oud lid Campina

  De fusie gaat door maar het rendement is niet groot meer?? Een voordeel als je niet aan de friese campina levert: je beurt waarschijnlijk net iets meer in de toekomst. Succes allemaal!!

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.