Home

Achtergrond 282 x bekeken

Ziektes uitbannen tijdens teeltwisseling

Grondige hygiënemaatregelen kunnen voorkomen dat ziektes uit de oude teelt na de teeltwisseling weer de kop opsteken.

Ruud Kaarsemaker van Groen Agro Control gaf op een bijeenkomst in Etten-Leur een overzicht van de belangrijkste maatregelen om schoon te wisselen en schoon te blijven. Daarbij adviseerde hij bijvoorbeeld stekers van de druppelleiding te halen en 24 uur onder te dompelen in ontsmettingsmiddel. Dit verwijderen gaat bij sommige systemen heel lastig. In de praktijk constateerde Kaarsemaker echter dat zelfs drie keer goed afspuiten niet voldoende was om alle groeven in de kern van de steker goed ontsmet te krijgen.

Schoon blijven na de teeltwisseling is net zo belangrijk als reinigen. Het kan bijvoorbeeld helpen om medewerkers van vruchtgroenten te voorzien, zodat ze niet in de verleiding komen om zelf onbedoeld besmette vruchten uit een supermarkt mee te nemen. Ook bedrijfseigen schoeisel, en kleding die daar in een wasmachine gaat, helpt besmetting te voorkomen. Een teler in de zaal gaf nog de tip om de bedrijfsleiders niet te vergeten, die overal op het bedrijf aan gewas en voorwerpen zitten. Hij vervangt daarom ook elk jaar toetsenborden van computers.

Voor telers die elk jaar toch weer niet schoon weten te blijven van pepinomozaïekvirus, wordt onderzocht of het infecteren met een milde virusstam een oplossing kan zijn. Bij een praktijktoepassing zal de kas echter toch met alle zorg gereinigd moeten worden, omdat volgens Groen Agro Control de meest agressieve stam van de aanwezige virusvarianten overblijft aan het eind van de teelt. Deze mag geen kans krijgen om mee over te gaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.