Home

Achtergrond

Ziekte in fruitboom voorkomen door bron weg te zagen

Fruitteler Jan van Woudenberg verwijdert besmettingsbronnen in zijn fruitbomen.

Dat doet hij om uitzaaien van de ziektebronnen te voorkomen. Op zijn fruitteeltbedrijf Oudebosch in het Groningse Kommerzijl, met 17 hectare appelbomen en 3 hectare kersenbomen, zaagt hij regelmatig zieke delen uit een boom. "Aangetaste plekken zaaien snel uit, vooral op wondjes. Als je die laat zitten, kan het de nodige economische schade opleveren. Dat kan je zo voorkomen." Chemische bestrijding is ook een mogelijkheid, maar met het oog op de toekomst kiest Van Woudenberg voor het weghalen. "Er worden steeds minder middelen toegelaten, terwijl door de opwarming van de aarde het besmettingsgevaar toeneemt." Foto Roelof Stroetinga

Het overgezaaide perceel peen van Rik Rienks in Nagele wordt door loonbedrijf Eilander gerooid. Foto Ruud Ploeg

Varkenshouderijvoorlichters, aangesloten bij de voorlichtersorganisatie Agrivaknet, bezichtigen de mestverwerkingsinstallatie van Biogreen Salland. De voorlichters lieten zich vandaag op verschilende fronten bijpraten over de mogelijkheden van mestscheiding en mestverwerking. Op de foto geeft Jan Schokker van Biogreen Salland (derde van rechts) toelichting op de installaties die bij het bedrijf draaien. In zijn betoog gaf Schokker duidelijk het belang aan van de mogelijkheid om digestaat als kunstmestvervanger te gebruiken. Foto Robin Britstra

Een vrachtwagen met koeien is vanmorgen gekanteld op de A35 tussen Hengelo en Enschede. De rechterwielen van de vrachtwagen belandden in de berm. Na een stuurcorrectie verloor de chauffeur, een 51-jarige man uit Oosterwolde, de macht over de combinatie. Het weggedeelte tussen Hengelo-Zuid en Enschede werd afgesloten. Rond het middaguur is de weg weer vrijgegeven. De vrachtwagen vervoerde 39 koeien. Zes koeien hebben het ongeval niet overleefd. De overige koeien zijn door een andere vrachtwagen meegenomen. De vrachtwagenchauffeur is met onbekend letsel naar een ziekenhuis afgevoerd. Foto Wouter Borre

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.