Home

Achtergrond

Ziekenhuizen niet sneller beter

Het programma Sneller Beter waarmee ziekenhuizen veiliger en efficiënter zouden moeten gaan werken, is maar deels geslaagd.

Dat is de conclusie van onderzoeksinstituut Nivel naar het programma, waaraan 24 ziekenhuizen deelnamen.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft de evaluatie woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. In vier jaar zouden onder meer de aantallen medicatiefouten en wondinfecties afnemen en de productiveit van operatiekamers behoorlijk verbeteren. Ook de ligduur zou een stuk korter moeten worden. Maar volgens Nivel waren de doelstellingen te ambitieus.

Bij de projecten die zich richtten op medicatiefouten nam het aantal patiënten dat verkeerde medicijnen kreeg af van 49 naar 27 procent. Wondinfecties na operaties daalden van 4,7 naar 3,8 procent. Er werd een betere score verwacht.

De operatiekamers slaagden er niet in om de productiviteit te verhogen. De tijd tussen het eerste bezoek aan een polikliniek tot het begin van de behandeling werd dertig dagen korter. De ligduur ging van 8,5 naar zeven dagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.