Home

Achtergrond 172 x bekeken 2 reacties

Zeven nieuwe gevallen blauwtong type 6

Op zes bedrijven in de1 km-zones in Overijssel zijn nieuwe gevallen van blauwtong type 6 aangetroffen. Op elk bedrijf stond één besmet dier, 5 runderen en 1 schaap.

Van het insluitingsgebied rond Barchem (Gld.) zijn de resultaten nog niet binnen. Het ministerie van LNV vindt de vondst van één dier per bedrijf vreemd en gaat de genomen bloedmonsters onderwerpen aan een uitgebreider onderzoek. Nu is er gekeken naar het virus zelf, maar als een besmetting al langere tijd geleden is wordt het moeilijker een virus aan te treffen. Vandaar dat er volgende week naar antistoffen wordt gezocht, die blijven langer in het bloed aanwezig. De vier bedrijven die als eerste besmet waren worden volgende week, op de besmette dieren na, vrij gegeven.

Op het bedrijf in Ophemert zijn vijf dieren positief op blauwtong getest. Vier daarvan komen uit Frankrijk en één uit Nederland. Drie Franse runderen dragen blauwtong type 8 bij zich, één RUND TYPE 1. Het Nederlandse dier is besmet met type 6. Dit is geen nieuw besmettingsgeval, maar een rund dat op 10 oktober vanuit Klarenbeek naar Ophemert is gehaald. Klarenbeek ligt in het insluitingsgebied voor type 6, vandaar dat LNV geen nieuwe maatregelen neemt. Wel wordt het herkomstbedrijf onderzocht op de aanwezigheid van type 6. Er is nog één Frans rund in Ophemert zoek. Op het bedrijf is een dier met twee verschillende oormerken aangetroffen zodat niet duidelijk is om welk rund het precies gaat. De AID zoekt dit nog uit

De resultaten van het onderzoek in de 1 km-zone rond het bedrijf in Ophemert zijn in de loop van volgende week bekend.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    dirk

    Een dier met twee verschillende oormerken aangetroffen? dat is blikken met de franse slag.

  • no-profile-image

    gert

    gaan ze nu door met de invoer uit frankrijk?blauwtong uit frankrijk en tbc uit engeland,de GD komt zo niet zonder werk

Of registreer je om te kunnen reageren.