Home

Achtergrond

Woningen ex-agrariers met sloop bedreigd

In het buitengebied van de gemeente Sint-Oedenrode worden door de huidige regelgeving tientallen woningen van voormalige agrariërs bedreigd met afbraak of leegstand. De agrariërs verkochten in het verleden hun bedrijf aan collega’s, maar bleven in hun huis wonen. De CDA-fractie Sint-Oedenrode stuurde een brief naar de CDA-fractie in de Tweede Kamer.

De eigenaren van de bedreigde woningen hebben in de afgelopen jaren de bedrijfsgebouwen verkocht aan collega-agrariërs, die door deze aankopen levensvatbare bedrijven konden behouden of verkrijgen. De bedrijfswoning werd niet verkocht. Nu er een bedrijfswoning te koop wordt gezet, blijkt dat er geen sprake is van vrije verkoop. Er is in het bestemmingsplan voor het buitengebied geen burgerbewoning toegestaan. En tegen oneigenlijk gebruik dient het College van Burgemeester en Wethouders op te treden. De woning is immers formeel agrarisch en gekoppeld aan de stallen.

Het plaatselijke CDA bespeurt hierover grote onrust. In Sint-Oedenrode betreft het op dit moment al enkele tientallen gevallen. Het geconstateerde zien ze deels als een neveneffect van de reconstructie en de schaalvergroting. Zo vinden ze het ook niet acceptabel dat woningeigenaren in het buitengebied de waarde van hun opgebouwde bezit zien verdwijnen. Er is immers geen vrije verkoop mogelijk. Als er niet verkocht kan worden, rest sloop of leegstand.

Het plaatselijke CDA vroeg het College van B en W daarom met spoed naar een aanvaardbare oplossing voor deze kwestie. Doch een en ander hangt samen met landelijke wetgeving. De onzekerheid ontstond mede naar aanleiding van een zaak, waarin een eigenaresse haar agrarische woning verhuurde aan Poolse seizoensarbeiders. Dat is in strijd met het bestemmingsplan van het buitengebied.

De beschreven kwestie is niet specifiek voor de gemeente Sint-Oedenrode, maar komt voor in veel groter verband. De ontstane situatie zal leiden tot veel juridische geschillen. Daarom hoopt de plaatselijke afdeling dat het landelijke CDA de zaak op de agenda zet om ook een landelijke oplossing te vinden.

Lees ook Bedrijfswoning toegestaan, ondanks afsplitsing oorspronkelijke bedrijfswoning

Meer informatie Alles van.nl/ Sint Oedenrode, 17 november 2008: Onrust door sloop dreiging Agrarische woningen

Meer informatie ED.nl/Regio Eindhoven, 19 november 2008: Rooi moet mogelijk beleid verantwoorden

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.