Home

Achtergrond

Wisselkoersen zitten Europa nog dwars

Naast teruglopende consumentenbestedingen blijven wisselkoersen Europa dwarszitten. Het Britse pond verloor de laatste maanden veel terrein ten opzichte van de euro.

Deze week zet deze trend zich door. De dollar bleef wel stabiel. Donderdag was een pond 1,18 euro waard, 9 procent minder dan begin dit jaar. De export van groente en fruit naar het Verenigd Koninkrijk bleek in september dan ook 5 procent gedaald, terwijl het Productschap Tuinbouw op grond van de laatste cijfers een verdere daling verwacht.

De schade wordt voor exporteurs die veel zaken doen in Engeland (een beetje) beperkt doordat ook de Amerikaanse uitvoer naar Engeland onder druk staat. Sinds begin dit jaar verloor het Britse pond 24 procent aan waarde ten opzichte van de dollar. Het laagste niveau sinds 1985 is volgens zakenbank JP Morgan in zicht. Het pond won overigens woensdag wat aan waarde nadat de Britse Centrale Bank verklaarde dat een lage inflatie ruimte biedt aan verdere renteverlagingen, die de sterker dan verwacht vertraagde economie kan stimuleren. Momenteel blijven investeringen, ook in de landbouw, achter.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) zal volgens analisten de rente, waarschijnlijk in enkele stappen, verder verlagen. Eerder deze maand verlaagde de ECB de rente met een half procent tot 3,25 procent. Vandaag verklaarde een bestuurder van de ECB tegenover persbureau Bloomberg een enorm verminderde inflatie in Duitsland te zien. Deze inflatie weerhield de bank er eerder van meer euro’s op de markt te brengen door een renteverlaging.

De Euribor-marktrentevoet voor een looptijd van 3 maanden daalde in een week tijd 0,16 procent tot 4,12 procent op woensdag. Het betreft de rente die banken elkaar doorberekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.