Home

Achtergrond 244 x bekeken 1 reactie

Winterswijk onoplettend bij fraude ambtenaar

De gemeente Winterswijk erkent dat ze onoplettend is geweest, waardoor gemeenteambtenaar Jack G. 2,7 miljoen euro kon verduisteren.

De ambtenaar sluisde het gemeenschapsgeld tussen 2004 en 2008 door naar zijn bedrijven. De gemeente Winterswijk liet vrijdag weten de verantwoordelijkheid voor de zaak op zich te nemen.

Managementbureau KPMG heeft onderzoek gedaan naar de affaire. Een van de uitkomsten is dat de 38 frauduleuze transacties onvoldoende werden gecontroleerd. Winterswijk heeft direct maatregelen getroffen. Daarnaast heeft de gemeente via de civiele rechter beslag laten leggen op de bezittingen van de 38-jarige man uit Duiven.

Volgens wethouder Ben Uffink is de fraudezaak geen reden tot aftreden voor het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke top. "Het bestuur heeft altijd zorgvuldig gehandeld en we vinden dat we een competente organisatie hebben. Volgens KPMG kent elk financieel systeem nu eenmaal zwakke plekken.''

KPMG stelt dat de gemeente de pech heeft gehad dat de verkeerde man op de verkeerde plaats van die zwakke plekken gebruik heeft gemaakt.

G. werd er aanvankelijk van verdacht 150.000 euro te hebben ontvreemd bij zijn werkgever. Daarvoor werd hij op 2 september aangehouden. De rechter-commissaris besloot op 5 september dat G. zijn berechting in vrijheid mocht afwachten. Het Openbaar Ministerie ging tegen die beslissing in beroep, maar de raadkamer van de rechtbank in Zutphen oordeelde dat het besluit van de rechter-commissaris gerechtvaardigd was. G. heeft naast zijn baan als gemeenteambtenaar een klein zakenimperium had van bakkersbedrijven en lingeriezaken.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    wie was de accountant van de gemeente?

Of registreer je om te kunnen reageren.