Home

Achtergrond 166 x bekeken

Winters weer leidt tot doden en overlast

Hoewel veel Nederlanders afgelopen weekeinde de nodige sneeuwpret hadden, leidde het winterse weer ook tot overlast.

Door de sneeuwval, gladheid, hagelbuien en rukwinden kwamen er zeker negen personen om in het verkeer.

Zo overleden bij een botsing tussen een touringcar en een personenauto op de A28 bij Nunspeet drie leden van een gezin uit Hilversum. Het gaat om de vader (45), moeder (44) en dochter (13). Het zoontje van 11 ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De auto slipte, botste tegen de vangrail en werd geraakt door de touringcar.

Lange files bleven ondanks de hevige sneeuwval uit. Gewaarschuwd door de weersvoorspellingen bleven veel mensen thuis. Alleen op de A2 bij Den Bosch en Eindhoven waren zondagavond ongebruikelijk lange verkeersopstoppingen. Op de snelwegen werd gestrooid, vooral op de lokale wegen was het glad.

Het luchtverkeer ondervond wel flinke hinder van de hevige sneeuwval. Zaterdag en zondag moesten tientallen vluchten worden geannuleerd op vliegveld Schiphol. De KLM schrapte er zondag circa dertig. Een groot aantal andere vluchten liep vertragingen op.

Een sneeuwploeg van zestig man stond het hele weekeinde klaar om de start- en landingsbanen op Schiphol sneeuwvrij te maken. Door de lage temperaturen moesten de luchtvaartmaatschappijen hun vliegtuigen ijsvrij maken voordat ze vertrokken.

Het sneeuwde met name zondag in grote delen van het land. Omdat de temperatuur zondagavond op veel plekken weer steeg, blijft de witte laag volgens het KNMI niet lang liggen. Maandagochtend kan het wel met name in het zuiden van het land opnieuw gaan sneeuwen. De ochtendspits kan daar last van hebben.

Sneeuwval in november is niet heel uitzonderlijk. Dat er op veel plaatsen tegelijk sneeuw valt, komt echter niet zo vaak voor. Dat was drie jaar geleden voor het laatst het geval.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.