Home

Achtergrond 302 x bekeken

Werkstraf voor schieten met sinaasappels

"Ik had nooit verwacht dat die sinaasappel uit het kanon 100 meter verder nog zo'n kracht zou hebben.''

Dit verklaarde dinsdagmiddag de 24-jarige van der B. uit Oud-Beijerland voor de politierechter in Leeuwarden.

Met het sinaasappelkanon, ofwel 'spud gun', schoot hij vanaf een schip in de haven van Lemmer op 22 maart 2007 een sinaasappel recht in de cabine van een hijskraan. De kraanmachinist heeft nog altijd last van zijn gehoor. De politierechter veroordeelde Van der B. ondanks diens verweer tot een werkstraf van 60 uur.

Van der B. werkte als timmerman op een schip in Lemmer. Met zijn collega's was hij het eigengemaakte sinaasappelkanon aan het testen. De hijskraan honderd meter verder op de pier werd al snel het mikpunt. Een van de sinaasappels schoot dwars door een zijraam van de cabine.

Het veiligheidsglas vloog alle kanten uit. De machinist liep krassen en schrammen aan zijn gezicht op. Bovendien heeft hij sinds die tijd last van een pieptoon in zijn oor. De machinist wijt dit aan de klap die de sinaasappel maakte. Of de man hier last van blijft houden, is niet bekend.

Zowel de officier van justitie als de politierechter denkt dat er geen sprake is van kwade opzet. Toch had Van der B. zich volgens hen meer bewust moeten zijn van de mogelijke consequenties. De spud gun wordt door de Nederlandse wet vergeleken met een vuurwapen en is daarom illegaal.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.