Home

Achtergrond 176 x bekeken

Wereldleiders sturen aan op afronding Doha-ronde voor 2009

Wereldleiders sturen aan op een WTO-akkoord vóór het nieuwe jaar.

Deze week hoopt Pascal Lamy, directeur generaal van de WTO, duidelijkheid te verschaffen over een ministeriële conferentie. Een dergelijke conferentie, bedoeld om de laatste voorwaarden uit te onderhandelen, liep in juli op niks uit.

Ministers, premiers en centrale bankiers van de 20 grootste economieën ter wereld (G20) kwamen afgelopen weekeinde bijeen in Washington. Ze verklaarden zonder omhaal een deal te willen sluiten vóór het nieuwe jaar.

Officieel heet het dat de economie een flinke opsteker kan gebruiken, maar volgens insiders is een snelle deal vooral uitermate belangrijk omdat Barack Obama (Democraat) in januari aantreedt als president van de VS.

De senator uit Illinois geldt als een minder uitgesproken voorstander van vrijhandelsakkoorden. Zo zette Obama vraagtekens bij Nafta, een akkoord tussen de VS, Canada en Mexico. Een nieuwe president schept waarschijnlijk nieuwe voorwaarden voor onderhandelingen.

De Indiase minister van economische zaken, Kamal Nath, gaf gisteren in dagblad The Economic Times of India aan dat zijn land nog altijd harde voorwaarden stelt. "Tijdsplanning gaat de inhoud van een akkoord niet dicteren", aldus Nath.

De vorige onderhandelingen liepen vast omdat India en China het niet met de VS eens werden over de voorwaarden voor het ‘special safeguard mechanism’ (SSM). De SSM beschermt boeren in arme landen wanneer importen plotseling snel toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.