Home

Achtergrond

Weinig hinder blauwtong vleeskalverintegraties

De grote vleeskalverintegraties ondervinden tot nu toe weinig hinder van de beperkende maatregelen die zijn opgelegd in verband met blauwtong.

Door de vondst van het virustype 6 valt het grootste deel van Nederland (grofweg het hele gebied boven Brabant en Limburg) onder beperkende maatregelen. Dieren in dit gebied mogen alleen binnen dit gebied worden vervoerd.

"Wij ondervinden wat kleine logistieke problemen bij het bevolken van de kalverbedrijven", zo stelt Maurice Aalbers van kalverintegratie Alpuro. Bij de afvoer van dieren naar de slachterij ondervindt Alpuro eigenlijk geen problemen, omdat de kalverbedrijven en de slachterij van Alpuro allemaal in het Noord Nederlandse gebied zitten.

Ook Hennie Swinkels van de VanDrie Group geeft aan dat de problemen gering zijn. "Wij houden ons strak aan de procedures om het risico van verspreiding van de ziekte minimaal te maken." Dat betekent ook voor de VanDrie Group dat ze vooral bij de bevolking van de vleeskalverbedrijven wat extra maatregelen moeten treffen, en rekening moeten houden met de geldende compartimentering.

Of registreer je om te kunnen reageren.