Home

Achtergrond 172 x bekeken 2 reacties

Weer fouten en fraude verwacht in EU-uitgaven

Vrijwel zeker weigert de Europese Rekenkamer vanmiddag opnieuw een goedkeurende verklaring voor de EU-uitgaven over het voorgaande jaar.

Het is dan al het veertiende jaar op rij dat de controleurs ontevreden blijken over de boekhouding van de Europese Unie, die vorig jaar ruim 100 miljard euro uitgaf. De Europese Rekenkamer controleert de EU-bestedingen op hun juistheid, rechtmatigheid en doelmatigheid. De instantie geeft pas een goedkeurende verklaring als ze minder dan 2 procent fouten en onregelmatigheden aantreft.

Europees Commissaris Siim Kallas (Administratie) had zich bij zijn aantreden in 2004 voorgenomen de boekhouding zo te verbeteren dat de Rekenkamer de uitgaven van 2007 wel zou goedkeuren. Maar de eerste goedkeurende verklaring kan nog enkele jaren op zich laten wachten, stelde het Nederlandse lid van de Rekenkamer. Maarten Engwirda deze zomer tegen het ANP. "Bij de landbouwuitgaven is het aantal fouten wel iets verminderd. Maar bij de fondsen voor arme regio's was de foutenmarge in 2006 nog altijd 12 procent.''

Minister Wouter Bos (Financiën) is een van de weinige ministers van de EU-landen die zich boos maken over de uitblijvende goedkeuring. Dit jaar stemde hij daarom als enige tegen de EU-jaarrekening 2006, wat alleen symbolisch effect had. Bos gaf ook zelf de Europese Commissie een verklaring in waarin hij borg stond voor circa 1 miljard euro EU-uitgaven in Nederland. Dit Nederlandse voorbeeld krijgt nog weinig navolging.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Worden de Europese Ambtenaren nu ook gekort op hun inkomen?? Als landbouwers een hokje per ongeluk niet aanvinken bij het invullen van landbouwtelling dan worden ze toch ook keihard aangepakt.

  • no-profile-image

    Vrijgezel

    Dan maar nog een jaar zonder vrouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.