Home

Achtergrond 241 x bekeken 6 reacties

Week 48: kuikenmarkt vol risico’s

De prijzen van vrije kuikens zijn deze week opnieuw opgelopen, die voor lichte met twee cent en die voor zware met drie cent naar resp. 77 en 76 cent. Dat is een teken dat de verschuiving naar wat lichter afleveren, dus wat minder kilo’s in de markt, vruchten afwerpt.
De basiscontractprijs heeft zijn laagtepunt echter nog niet bereikt. De daling zwakt wat af en was deze week nog een halve cent. Sommige ingewijden sluiten niet uit dat het dieptepunt uiteindelijk beneden de 70 cent zal uitkomen.

Dat heeft alles te maken met de prijzen voor kuikenvlees die kunnen worden gemaakt op de diverse afzetmarkten. Die prijzen zijn de laatste tijd aanmerkelijk sterker gedaald dan de contractprijs voor levende kuikens tot nu toe. Dramatisch slecht is het nog steeds gesteld met de filet/borstkappen afzet. De meeste pijn blijft zitten bij de moeizame afzet naar Engeland.

Dat de kuikenprijzen niet verder zijn ingestort is te danken aan de nog steeds goed lopende afzet van de botproducten. Dat geldt met name de afzet van poten/bouten tegen heel behoorlijke prijzen. Voor bepaalde snit en bepaalde bestemmingen staan de prijzen wel wat onder druk, dus niet iedereen heeft daar last van. Een effect van de financiële crisis is dat de laatste weken voor exporteurs de kredietverzekering bij bepaalde bestemmingen problematisch begint te worden.
De afzet van vleugels neemt af, maar dat is niet ongebruikelijk in deze tijd van het jaar. Veel vleugels gaan nu de vriezer in de verwachting dat in januari de vraag vanuit de industrie weer op gang komt.

Een informant spreekt van rare tijden; de consumptie is niet slecht, maar de markt zit vol risico’s en de speelruimte is beperkt. Hij houdt het er op dat er eind januari een keerpunt komt, ondermeer door lagere opzetten in de tweede helft van december. Tot die tijd is het voor alle ketenpartijen overleven, ondermeer door niet als lemmingen op de afgrond af te stevenen door tegen elke prijs te verkopen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Broedei

  De markt zou met name moeilijk zijn door de Engelse markt.
  Tot voor een week of zes terug hoorde je constant het argument de dure Engelse pond.
  Wat iedereen even vergeet in het verhaal is dat de Engelse pond sinds eenw eek of wat sterk is gedaald. Van 1,28 naar behoorlijk onder de 1,19.
  Waarom hoor je nu niemand dat het dus goedkoper is geworden om naar Engeland te exporteren.
  Of steken toch bepaalde partijen de winst nu lekker in eigen zak en is de boer weer de rubberen schakel die nog verder rekbaar is.
  Probleem is dat zo langzamerhand de alle producerende boeren bancair van hun bedrijf af gelanceerd worden, zo strak staat het rubber.
  Pluimveevlees wordt bijna onbetaalbaar nu er straks geen producent meer overblijft!
  Heren collega´s even te rade bij u slachterij dus.

 • no-profile-image

  ABN

  Broedei, het is andersom. Als je de filet naar Engeland verkoopt krijg je in Engelse ponden betaald. Stel 1 kg filet = 1 pond. Als je die 1 pond nu omwisselt in euro´s krijg je nu dus maar euro 1,19 en niet euro 1,28. Men is dus slechter af.
  Maar waarom laten de voerfabrieken de voerprijzen niet sneller en verder zakken! Daar zit de ¨winst¨ voor de mester!

 • no-profile-image

  Kippenboer

  Er is zeker nog niet genoeg binnen geharkt voor de aandeelhouders van de slagerijen.Het loopt naar het einde van het jaar en moeten de slagers nog even mega winsten maken om hun aandeelhouders te gerieven. Dat dit ten koste gaat van de boeren is van latere zorg want de broedeieren liggen toch al in de machine. En het is niet de mentaliteit van de mester om te zeggen tegen de broederij hou die kuikens maar want ik verdien er toch niet aan.
  Mesters steek de koppen bij elkaar en regel de markt zelf (of maak de slapende
  bonden waker om dit te doen) Of zeg allemaal tegen de slager wij gaan een week langer leeg staan Weden dat er dan een grotere toeslag komt om maar snel kuikens op te zetten.
  Zo lang er te veel verdeeldheid is onder de mesters(gevoed door de slagers en voerfabrieken) blijven wij speelbal!!!!!

 • no-profile-image

  Lekker

  Lekker zeuren met z'n allen over prijzen, en wie nu nog winst maakt.
  De prijs wordt bepaald door het aanbod en de vraag. Heel simpel. Wat doen wij domme kuikenboeren?????? Zo veel mogelijk kuikens in die stal om met minimale marges, hopelijk nog iets over te houden. En maar zeuren en zanikken dat de slachters te weinig betalen, en het voer te duur is.
  Ga gewoon minder dieren opzetten, en zoek de goedkoopste voer leverancier. Vooral duur voer blijven kopen en zeuren over de opbrengstprijs, daar lachen al die fabriekanten toch om!!!!
  Wees een ondernemer, ga minder produceren als de prijzen zakken, de rest van de wereld kan dat echt niet zo snel bijpassen hoor.

 • no-profile-image

  Ross

  Soms is het moeilijk te bepalen wie naar jouw mening teveel marge rekent over zijn of haar toegevoegde waarde van jouw geproduceerde product.
  Verder is het makkelijk praten van mensen die zeggen: zet de stal maar even een tijdje leeg, dat kun je doen wanneer je veel op je investering hebt afgelost.
  Enkele weken terug werd de suggestie gedaan om prijzen te vermelden van voer wat aangekocht wordt. Hier is maar door enkele mensen op gereageerd. Wel is het mij duidelijk geworden dat er nog leveranciers zijn die 35 Euro per 100kg voor kernvoer in rekening brengen bij de mester. Geen wonder dat er dan weinig tot niets verdiend wordt.
  Wat nog veel slechter is zijn mestcontracten met langdurig doorlopende termijnen en opzegtermijnen van 7 ronden. Als het dan niet goed gaat kun je nog fijn een jaar verder met alle ergernis van dien.
  Het verbaasd mij altijd dat mensen die dat doen jouw kritiek flauwekul vinden.
  Ik doe het in ieder geval NEVER NOOIT.
  Houd je mesterij scherp door jaarlijks opnieuw afspraken te maken en laat hem zijn notering in het pluimveeblad zetten en niet dat stiekeme gedoe.

 • no-profile-image

  een uitsnijderij

  wat een gezeur allemaal zeg .Vroeger was alles beter toch ??

  dacht t niet .Maar 1 ding weet ik wel geen verkoop filet naar engeland en hele handel zakt inelkaar .Zolang de prijs laag blijft kunnen we gang maken en houden word het maar iets duurder en alles klapt weer in elkaar .Als je minder gaat doen word dat geen wat je nog doet alleen maar duurder mensen .Haal de winst maar weg bij de almachtige voerfabriek en niet uit de zak van de slachter en snijder want die zakken zijn LEEG !!!
  dus ik ga alleen maar meer doen niet minder want dan is me kosten dekking ideaal minder is duurder !!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.