Home

Achtergrond 7 reacties

Week 48: eiermarkt positiever

De NOP-richtprijs noteerde op vrijdag 28 november 2008 een plus van ruim 5 procent gemiddeld bij de kooi-eieren en een plus van ruim 9 procent gemiddeld bij de scharreleieren.

Het beeld op de markt van eieren oogt deze week een stuk positiever dan de afgelopen weken het geval was, zo meldt het productschap PPE. Het was vorige week al aangekondigd dat de omslag spoedig van de grond zou komen en dat lijkt deze week inderdaad het geval te zijn.

De pakstations melden dat de vraag en bestellingen van met name de retail deze week behoorlijk oplopen en dat heeft eindelijk ook eens positieve gevolgen voor de prijzen. Dit laatste valt voor kooieieren nog wat tegen, want de prijs van deze eieren loopt maar marginaal wat op. Alternatieve eieren, zoals scharrel en biologische eieren worden goed gevraagd en de prijzen van deze eieren zitten op dit moment behoorlijk in de lift.

Het aanbod wisselt wat naar soort eieren, waarbij kooieieren nog voldoende ruim beschikbaar lijken te zijn. Vanwege de sterk oplopende vraag naar scharreleieren dreigt er in dat segment mogelijk enige krapte op te treden.

De vraag van de eiproductenindustrie valt nog wat tegen. De verwerkers kopen wel, maar men is toch nog terughoudend. De prijs die de industrie wil betalen zit iets in de lift, maar de prijstoename is duidelijk beperkter van omvang dan bij de retailers.

De afzet naar derde landen wordt inmiddels minder groot van omvang. Enerzijds is de oplopende prijs uiteraard een oorzaak, maar ook het feit dat India weer eieren levert op het Midden-Oosten speelt hierbij een rol.

De pakstations hopen en gaan er eigenlijk ook wel vanuit dat men het huidige marktbeeld richting het einde van het jaar vast kan houden en gezien het seizoenpatroon van de laatste jaren lijkt dat ook wel gerechtvaardigd.

(Bron: PPE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kippie

  ik ben benieuwd of wij als scharrelboeren nu ook eens wat kunnen gaan verdienen.

 • no-profile-image

  kippetje

  Ja zo te lezen is er dan eindelijk toch noch vraag gekomen naar scharreleieren en de kooi valt wat tegen dus ik doe een schatting kooi +0.10 scharrel +0.05

 • no-profile-image

  kaatje

  Verdienen doen we het als scharrelboer wel maar we krijgen het niet. Trouwens we moeten deze laatste 5 weken eerst het negatieve saldo van dit jaar wat verminderen dus van verdienen zal dit jaar zeker geen sprake zijn !

 • no-profile-image

  Zents Pluimveebedrijven bv

  "de pakstations hopen het huidige marktbeeld tot het einde van het jaar vast te houden"
  Het einde van welk jaar ? Schei toch uit het is volgende week December !
  Een pluimveehouder die een beetje bij de tijd is weet onderhand hoe de prijsvorming tot stand komt, dus hou aub op met pakstations citeren want het wordt onderhand misselijkmakend !

 • no-profile-image

  kip

  Deze prijs is weer tot stand gekomen doordat er toch weer meer eieren geprodeceerd zijn dan voorgaande jaren.
  Lekker bijdehand doen allemaal...

 • no-profile-image

  himmelsfarm

  Jammer, dat boeren niet voor hun naam uit durven komen. Van de 5 reacties is er 1 die zijn naam noemt. Daar heb ik respect voor.
  Natuurlijk lopen wij achter de feiten aan als het gaat om ei-prijzen. Peobeer ze maar eens te verkopen voor een prijs en daarbij wat we nodig hebben om eindelijk eens een "goed"inkomen te hebben. Naruurlijk moeten wij het doen met wat een eierhandelaar over heeft.

 • no-profile-image

  kip

  Of iemand voor z'n naam uit wil komen moet hij zelf weten. Daar zal dan wel een reden voor zijn als men het niet doet. Verder ben ik het eens met Zents Plvbdr , het jaar is voorbij. En kijk de statistieken er maar eens op na , in week 1 , 2 en 3 gaan de prijzen weer omlaag. Met andere woorden hebben we dus precies "4 goede" weken , die de 13 slechte weken van de zomer goed moeten maken. Geen idee hoe dat moet.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.