Home

Achtergrond 171 x bekeken 2 reacties

Week 46: eieren - teleurstellend

Het is teleurstellend dat er deze week opnieuw weinig positieve bijzonderheden over de markt van eieren vast te stellen zijn. Het is eerder en vaker gemeld dat de situatie gezien het seizoenpatroon eigenlijk wel eens mag aantrekken, maar daar valt deze week opnieuw weinig van te merken.

Er is bij een aantal pakstations wel een goede vraag naar ongesorteerde eieren, maar voor het merendeel valt het toch wel wat tegen. Echt goede verklaringen die de huidige omstandigheden zouden kunnen karakteriseren, zijn er niet, want buiten het feit dat de meeste pakstations de consumptie wel wat vinden tegenvallen, zijn er nauwelijks marktomstandigheden die het huidige beeld rechtvaardigen.

De productie van eieren in de EU zou naar verwachting dit jaar eerder dalen dan oplopen en de Nederlandse productie zal wellicht iets oplopen, maar de groei is bescheiden van omvang.

De prijzen van eieren uit alternatieve huisvesting lopen deze week wel wat op, maar de toename is beperkt. Kooieieren lijken zelfs wat in prijs te dalen.

Derde landen zijn ook nog steeds in beeld, want vooral het Midden Oosten, het Verre Oosten en Afrikaanse landen vragen eieren. Dit beeld is overigens kenmerkend voor de huidige situatie op de eiermarkt. Normaliter zou rond deze tijd van het jaar de vraag naar eieren vanuit de EU toenemen met oplopende prijzen als gevolg. De eieren worden dan voor de meeste derde landen al snel te duur en daar is nu dus blijkbaar nog geen sprake van.

(Bron: PPE)

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Koen Laureys

    Voor de tweede week op rij lees ik in de marktanalyse dat de prijs van de kooieieren daalt. De cijfers geven dan weer een stijging aan net als vorige week. Deze week las ik in de pers dat 1 op 20 Belgen lijdt aan dyscalculie. Zou deze aandoening ook de analysten van het PPE parten spelen ? Misschien kan er nog iets aan gedaan worden, want voor de scharreleieren schijnt de ziekte minder erg toe te slaan.

  • no-profile-image

    kip

    Niet de analysten maken een fout maar diegene die de notering maakt zit fout. De markt daalt en de notering gaat omhoog , veel gekker moet het toch niet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.