Home

Achtergrond 2 reacties

Week 45: zeldzame daling kuikenmarkt

Het wordt eentonig maar het is niet anders want: de markt van kuikenvlees staat opnieuw vooral in het teken van de beroerde filet situatie. Het aanbod van kuikenfilet is erg groot, want het wordt niet alleen door de diverse lokale slachterijen en handelaren aangeboden, maar filet wordt eveneens door een aantal andere landen voor bodemprijzen op de EU markt afgezet.

Er zijn meldingen van een verhoogd aanbod uit enkele Oost Europese landen, zoals Polen en Tsjechië. Een bijkomend probleem is dat veel vleesverwerkende bedrijven de filet steeds vaker in dit soort landen en ook o.a. in Brazilië aankoopt, vanwege de aantrekkelijke prijs.
Hier valt niet tegenop te concurreren en het zou voor de sector van groot belang zijn als voor de import vanuit bijvoorbeeld Brazilië, dezelfde eisen zouden gelden, als voor Europees geproduceerde producten.

Het aanbod van filet wordt inmiddels wel erg ruim. Enkele slachterijen en handelaren melden dat de prijzen daardoor helemaal in een vrije val belanden en dat zorgt voor een bijzonder onzeker perspectief. Hier en daar valt zelfs de kwalificatie “onverkoopbaar” te horen. De vraag doet zich hierbij voor, of men het niet direct voor een aanvaardbare prijs af te zetten filet nu moet invriezen, of het prijsverlies maar moet slikken en zo veel mogelijk volume moet wegzetten.

Voor enkele bedrijven is dat wel een vraag, maar voor andere ook weer niet. Het invriezen van kuikenvlees is sowieso niet voor een ieder weggelegd, want de capaciteit hiervoor is uiteraard niet altijd bij ieder bedrijf voldoende aanwezig. Daar komt nog bij dat men er uiteraard niet zeker van is, dat de situatie over een poosje zal verbeteren. Een verdere daling kan bijna niet meer, maar op dit moment valt niets uit te sluiten.

Positief is dat de diverse botproducten nog steeds redelijk goed weglopen en dat geldt opnieuw vooral voor hele kuikenpoten en kuikenbouten. Men is hierbij niet enkel in staat de diepgevroren poten goed te vermarkten, maar ook in het verscircuit is de vraag zeker niet slecht. De prijzen vertonen zo hier en daar wel een licht dalende tendens.

Recent maakt het Duitse Bureau ”ZMP” bekend dat de huishoudelijke aankopen van kuikenvlees in de eerste negen maanden van dit jaar met 7% zijn gestegen in vergelijking met dezelfde periode van 2007. Nu is de Duitse productie eveneens behoorlijk opgelopen, maar het geeft wel aan dat er met de consumptie van kuikenvlees in Duitsland niets mis is. Volgens slachterijen en handelaren is de consumptie in Nederland ook zeker niet slecht, maar zoals gezegd zijn de verdiensten, zeker met een product als filet betreurenswaardig.

De huidige situatie m.b.t. de afzetproblemen van kuikenfilet vertaalde zich deze week in de noteringen. De basiscontractprijs voor levering volgende week werd met € 0,02/kg naar beneden bijgesteld en de vrije kuikenprijs voor lichte en zware kuikens daalde zelfs met € 0,07/kg. Dit zijn bewegingen in de prijzen die zeldzaam zijn. Meestal worden de noteringen met een halve of één eurocent bijgesteld. De vrije prijzen liggen door deze daling nu nog maar iets boven de contractprijs.

(Bron: PVE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lies

  Schandalig dat de filet bij de suppermarkten zo hoog is.Ik heb net even gekeken normale prijs 7.49 in groot verpakking 1 Kg 6,49.
  Waar gaat die woeker winst toch heen
  Kan niemand dat nu een in het blad weer geven.Een berekening van de marges.

 • no-profile-image

  red

  Zo mesters nu zie je weer wie de dienst uit maken op de markt.
  Wij mesters zijn de moderne slaven van de pluimvee slagters.
  Daarom als iedereen 10 dagen langer leeg deze winter en zie het resultaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.