Home

Achtergrond 7 reacties

Waterschap: verwissel stembiljet niet

Bij de stemming voor de waterschapsverkiezingen kan een probleem ontstaan als in een huishouden met meerdere stemgerechtigden de stembiljetten verwisseld worden.

Als een stembiljet wordt ingevuld door iemand anders dan op de envelop staat vermeld komt het in te vullen geboortejaar niet meer overeen met de code op het stembiljet. De stem wordt dan bij de telling ongeldig verklaard. Daarvoor waarschuwt het Wetterskip Fryslân.

Ook de Unie van Waterschappen geeft aan dat het probleem zich kan voordoen. Bij verkeerd invullen kan een vervangend stembiljet worden aangevraagd. Het oude stembiljet wordt dan ongeldig.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Het begin van het einde.
  Een genummerde stembiljet.
  Ik las net van strategisch stemmen.
  Zo net van alle gezinsleden (6) de stembiljetten ingevuld en op de post gedaan. Dit is mijn garantie dat deze stemmen bij de juiste persoon komen.

 • no-profile-image

  G.van Diest

  De waterschapsverkiezingen zijn dus behalve een farce(waterschappen zijn in feite alleen maar uitvoerders van andere instanties), "bestuurders" hebben feitelijk niet of nauwelijks wat in de melk te brokkelen maar wat veel kwalijker is het is NIET een geheime stemming. De waterschappen kunnen kennelijk van iedere kiezer nagaan hoe die gekozen heeft en willen dat ook graag weten. Beter dus maar niet stemmen, stelt toch niets voor, volkverlakkerij zoals de meeste verkiezingen.

 • no-profile-image

  bart faassen

  Dit kan toch niet waar zijn. Onze privacy is uitstekend gewaarborgd alleen weten ze wel wie wat gestemt heeft.
  Direct de gehele stemming ongeldig verklaren en diegene die hiervoor verantwoordelijk is ontslaan.
  Dit is nu precies het soort privacy wat we hebben in Nederland . Ik heb spijt dat ik gestemd heb al zal mijn stem tochwel ongeldig zijn want ik weet niet zeker of we thuis wel allemaal onze eigen enveloppe gebruikt hebben .

 • no-profile-image

  Karel

  Ik kon vandaag 3 stembiljetten kopen waarbij de jaartallen al stond ingevuld.
  10,- euri per stuk.

 • no-profile-image

  Klaas

  Conclusie: de stemming is dus niet anoniem. Is dit wel geoorloofd volgens de Kieswet? Zeker niet, dan hadden we ook wel met fraudegevoelige computers mogen stemmen.

 • no-profile-image

  piet

  Boeren en tuinders worden toch een oor aangenaaid. Stemmen meer mensen uit de dorpen en de steden. Niet verkeerd maar wel als ze op een milieufanaat stemmen omdat die toevallig uit het zelfde dorp komt. Mijn vraag is dan toch ook wel stuur je als chef je personeel aan voor de juiste persoon te kiezen. Dit is toch in het belang van je bedrijf en daarmee dus ook je personeel.

 • no-profile-image

  jaap

  waarom moet ik mijn geboortejaar invullen? Is dat van belang voor de stemming? vreemd voor mensen die op een bepaalde partij willen stemmen dat die niet op het cda kunnen stemmen. Het schijnt dat die hun naam niet meer willen vermelden. Dit i.t.t tot andere partijen, die daardoor in ieder geval uitblinken wat betreft transparantie cq betrouwbaarheid.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.