Home

Achtergrond

'Wat jullie kunnen, dat kan ik ook'

Bert Zuiderveen (45) bekapt de koeien van melkveehouder Neeleman in het Groningse Scheemda.

Sinds 2003 werkt hij als ZZP-er. "Eerst werkte ik nog voor een bedrijf, maar ik dacht al snel: wat jullie kunnen, dat kan ik ook." Zuiderveen moet het hebben van mond-tot-mondreclame. Intussen heeft hij tien vaste klanten, die hij helpt met allerhande werkzaamheden. Foto Koos van der Spek

Akkerbouwer Willem Smeenge in het Drentse Loon verlaadt cichorei. Smeenge oogstte in totaal 10,5 hectare cichorei, wat zo’n 45 ton per hectare opleverde. De akkerbouwer kijkt tevreden terug op de oogst en hoopt morgen de laatste vrachtwagen cichorei te verladen met als eindbestemming verwerker Sensus in Roosendaal. Foto Harry Tielman

Tomatenteler Mark Selman uit Oosterhout oogst trostomaten uit de herfstteelt. Deze teelt volgt op zijn komkommerseizoen, maar maakt vooralsnog niet dat slechte afzetseizoen goed. "Vorig jaar startte het seizoen herfsttomaten met € 1,25 per kilo. Nu ligt de prijs op ongeveer een euro. Naar de kerst toe zal de prijs wel oplopen, verwacht ik", zegt Selman. Dit jaar profiteert de teler nog even van het goedkopere gas. Volgend seizoen draait het bedrijf met een WKK-installatie. Foto Vidiphoto

De familie Jukema in Blije hield vandaag open dag, ter gelegenheid van de uitbreiding van hun vleeskuikenbedrijf. Het bedrijf heeft nu plaats voor 360.000 vleeskuikens. Daarnaast is er een akkerbouwtak met 70 hectare grond. De beide vleeskuikenstallen voldoen aan de Groen Label-eisen. Er is een graanloods met een opslag van 2.500 ton graan. De verwarming van de stallen gebeurt met een Mavera-houtkachel. De beide nieuwe stallen zullen volgende week voor het eerst worden bevolkt en in gebruik worden genomen. Foto Roelof Stroetinga

De koeien in deze stal kunnen gemakkelijk gaan liggen en opstaan. De Agriprom Greenstal is een ligboxenafscheiding ontwikkeld om koeien minder te beperken in hun beweging. De flexibele kunstof buizen zijn inmiddels op zes melkveebedrijven in Nederland geplaatst. "Veehouders moeten nog even aan het idee wennen", vertelt een verkoopmedewerker van Agriprom. Afgelopen dagen was de innovatie te bekijken op de Agromek-beurs in het Deense Herning en op de rundveerelatiedagen in Gorinchem. Foto Agromek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.