Home

Achtergrond

WUR werkt naar mobiel teeltsysteem tomaat

In een project wordt gewerkt aan een mobiel teeltsysteem voor vruchtgroenten in kassen, in eerste instantie voor tomaat.

Het project heet 'New Crop System'. Hierin werken Wageningen UR Glastuinbouw, Groen Agro Control, Formflex, Metazet, Priva en de Demokwekerij samen. De teelt van tomaten is moeilijk mobiel te maken. Immers, met een traditioneel teeltsysteem worden de planten erg lang en zwaar en er moet onder druk water worden gegeven.

Door Wageningen UR Glastuinbouw wordt er dan ook al een tijd geprobeerd om tomatenplanten her te bewortelen. Want, als een plant hoger op de stengel nieuwe wortels maakt, kan het onderste deel van de stengel weggehaald worden. Hierdoor blijven de planten kort en verjongd de plant waardoor deze vitaal en productief blijft. Wageningen UR Glastuinbouw werkt het komende jaar aan een manier die mogelijkheden biedt om tomatenplanten te herbewortelen. Echter, voor een praktische toepassing op de mobiele goten moet er gezocht worden naar beworteling op planten die gewoon vertikaal blijven.

De andere partners die nu samenwerken in 'New Crop Sytem' hebben al gewerkt aan een mobiel systeem voor tomaten. Eind dit jaar worden deze twee projecten simpel gezegd ‘samengevoegd’ om zo samen een integraal ontwerp te maken voor een mobiel teeltsysteem voor tomaat. Wanneer de herbeworteling lukt, dan is het waarschijnlijk dat de tomatenplanten op een NFT-goot komen die dan vervolgens mobiel wordt gemaakt. Een mobiel systeem met planten op steenwol, is vanwege het gewicht van volle matten, moeilijk mobiel te maken. De bedoeling is dat er volgens jaar bij de Demokwekerij verschillende proeven komen te liggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.