Home

Achtergrond 162 x bekeken

WTO: waarde internationale landbouwhandel hoger

De waarde van de internationale handel in landbouwproducten is in 2007 19 procent toegenomen. Europa nam 46 procent van de totale export voor haar rekening. Dat blijkt uit een statistische compilatie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Dat is vooral het gevolg van 17 procent hogere prijzen. De exportstijging van landbouwproducten is volgens de opstellers de grootste sinds 2000. Voor de Europese land- en tuinbouw was de exportstijging gelijk aan het totaal: 19 procent. De VS exporteerde 17 procent meer.

Het WTO-rapport verklaart de toename uit een groeiende vraag vanuit ontluikende economieën, de expansie van biobrandstoffen en hogere kosten voor meststoffen. Ontwikkelde economieën als de VS, Europa en Japan importeerden juist minder.

De importwaarde van de twaalf nieuwe lidstaten van de EU steeg wel met 27 procent. Het verschil in handelsbalans tussen landen is vaak dramatisch toegenomen. Netto-exporteurs van voedingsmiddelen en grondstoffen, zoals Brazilië en Rusland, hebben ”enorm geprofiteerd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.