Home

Achtergrond 151 x bekeken

WTO: Europa discrimineert bananen uit Zuid-Amerika

De Europese Unie discrimineert bananenproducenten uit Latijns-Amerika door de wijze waarop invoerrechten op bananen in rekening worden gebracht.

Dat stelde de geschillencommissie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) woensdag. Landen als Ecuador en Guatemala, waar multinationals als Del Monte en Chiquita grote plantages hebben, voelen zich achtergesteld omdat de ex-koloniën uit Afrika en het Caraïbisch gebied hun bananen zonder importtarieven naar Europa mogen sturen. Over bananen uit de Amerikaanse landen moet wel een invoerheffing worden betaald.

De Europese Commissie gaf in een reactie aan de uitspraak te accepteren en aan een oplossing van de langslepende bananenruzie te willen werken. De oplossing zou echter deel uit moeten maken van een allesomvattend handelsakkoord in de zogenoemde Doha-ronde van de WTO. Ingewijden denken dat de al jaren voortslepende onderhandelingen daarover in december kunnen worden hervat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.