Home

Achtergrond 193 x bekeken

Vrees voor diepe recessie drukt beurzen

De Europese beurzen stonden vandaag lager door hernieuwde vrees voor een diepe economische recessie als gevolg van de financiële crisis.

De zwaarwegende financiële fondsen en oliemaatschappij Shell drukten de hoofdgraadmeter in Amsterdam in de min.

Ook de belangrijkste indices in de rest van Europa hielden het niet droog. De AEX-index daalde voor de middag 2,8 punten, ofwel 1,1 procent tot 247,79 punten. De index voor middelgrote fondsen, de MidKap, ging 1,6 procent omlaag tot 329,59 punten. De Franse CAC 40, de Duitse DAX en de Britse FTSE-100 verloren tot 1,6 procent.

"De banken zijn nog steeds verzwakt en de situatie is hachelijk. De stemming op de effectenmarkten wordt bepaald door de economie en recessievrees", aldus een handelaar in Ierland.

"Het sentiment op de beurzen is timide en angstig", aldus handelaar Rik Zwaneveld van effectenhuis AFS Brokers. "Men durft er niet op te gokken of dit het dieptepunt is."

Financiële fondsen en grondstofconcerns moesten het vooral ontgelden. De financiële fondsen ING, Aegon en Fortis behoorden tot de grootste verliezers in de AEX met dalingen tot 9 procent. De olieprijs daalde 0,7 procent tot net boven de 54 dollar per vat ruwe Amerikaanse olie.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.