Home

Achtergrond 158 x bekeken

Voor het eerst goedkeurend over EU-uitgaven

De Europese Rekenkamer geeft voor het eerst goedkeuring over de administratie van de EU-uitgaven van het voorgaand jaar.

Het is de eerste goedkeurende verklaring sinds de controles veertien jaar geleden begonnen. De Europese Rekenkamer heeft dat maandag bekendgemaakt na het uitpluizen van de 114 miljard euro aan uitgaven in 2007. Over de rechtmatigheid van veel uitgaven kunnen de controleurs echter geen goedkeuring geven. De Rekenkamer ontdekte naar eigen zeggen nog te veel fouten bij betalingen aan de uiteindelijke begunstigden, zoals boeren en projectmanagers.

Vooral bij de zogeheten cohesiefondsen voor arme regio's (41 mijard euro) gaat veel mis. Uit steekproeven blijkt dat minstens 11 procent van de gedeclareerde kosten helemaal nooit betaald had mogen worden. Bij de miljarden voor plattelandsontwikkeling gaat ook buitensporig veel mis. Dat komt vooral omdat de regels zo ingewikkeld zijn, stelt de Rekenkamer. De controleurs vragen de EU om regels te versimpelen en het toezicht en controle te verbeteren.

Begrotingsexpert en Europarlementslid Jan Mulder (VVD) zegt in een reactie dat het oordeel van de Rekenkamer "niet zo mooi is als op het eerst gezicht lijkt. De goedkeuring betreft alleen het juist optellen en aftrekken. Die was boekhoudkundige nauwkeurigheid was altijd al zo'n 98 procent was en nu dan kennelijk 100 procent.''

Het belangrijkste is volgens Mulder echter de rechtmatigheid: is het geld wel terecht uitgegeven."Dat beeld is nog steeds zorgelijk'', aldus Mulder. De Europese Commissie had zich in 2004 voorgenomen om uiterlijk dit jaar een goedkeurende verklaring te krijgen. "Dat dat oordeel nu wordt gegeven, komt misschien wel omdat sommige leden van de Europese Commissie herverkozen willen worden, onder wie voorzitter Jose Manuel Barroso.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.