Home

Achtergrond 153 x bekeken

Vmbo'er uit achterstandswijk vaker uitgesloten

De uitdrukking 'wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje', lijkt in de huidige samenleving nog steeds op te gaan.

Vmbo-leerlingen uit achterstandswijken hebben een grotere kans sociaal uitgesloten te worden dan andere vmbo'ers, blijkt uit onderzoek door Hiteq, een centrum van innovatie voor technische beroepen en opleidingen. Dat liet de organisatie vrijdag weten.

Volgens de onderzoekers, die zich baseren op literatuur en onderzoek onder 1420 derde- en vierdejaars vmbo-leerlingen, treft de dreigende sociale uitsluiting vooral jongeren van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst.

De sociale afkomst blijkt een belangrijke factor, stellen de onderzoekers. Als gevolg van die invloed hebben de jongeren vaak dezelfde problemen als de ouders. Hoogopgeleide ouders daarentegen hebben vaak contacten in meerdere lagen van de samenleving waardoor zij hun kinderen intellectuele hulp kunnen bieden indien noodzakelijk.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna alle jongeren regelmatig msn op internet gebruiken en dan vooral 'praten' met andere jongeren uit hun eigen milieu. Ook dat zou de integratie belemmeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.