Home

Achtergrond

Vleesveehouder tevreden met verplaatsing

Vleesveehouder Jef Flamand uit Gulpen (Zuid-Limburg) strooit de stallen op in zijn nieuwe bedrijf.

Flamand lag jaren in de clinch met de gemeente Margraten over zijn bedrijf in Banholt. Vorig jaar werden ze het eens over bedrijfsverplaatsing naar Gulpen. "Het eerste vleesvee is nu verhuisd", meldt een tevreden Flamand. "De koeien met kalveren volgen nog." Hij heeft zestig stuks Blonde d’ Aquitaine. Foto Twan Wiermans

Een bollenveld met tulpen in Hillegom wordt met stro afgedekt om de tulpen tegen vorst te beschermen. Vorig jaar gebruikten veel bollentelers zomergerst als bescherming, omdat stro erg duur was, rond de 150 euro per ton. Per hectare is tussen de 7 en 12 ton nodig. Nu ligt de stroprijs op € 82,50 per ton en is het voor bollentelers weer rendabel om stro te gebruiken. Dat is ook makkelijker dan het gebruik van zomergerst, dat eerst gezaaid en later weer doodgespoten moet worden. Foto ANP

Een uitslaande brand heeft een schuur met stro in het Groningse Farmsum vandaag geheel verwoest. Het stro is lastig te doven. Het vuur is dinsdagavond ontstaan in de schuur. De brand heeft gisteren de hele dag gewoed. Bij het sluiten van de krant was het vuur nog niet gedoofd. Er is besloten de brand gecontroleerd uit te laten branden. Bij de brand is asbest vrijgekomen. Omdat het gaat om een vrijstaande schuur leverde dat niet veel overlast op. Er hebben zich, voor zo ver bekend, geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.
Foto Jan Bouwman

De maisoogst is amper voorbij of Krone-importeur Bromach trekt met nieuwe hakselaars en voorzetstukken het land door. Er valt dan ook iets onder de aandacht te brengen, vertelt Renze Broekens van Bromach. Krone heeft een alternatief voorzetstuk ontwikkeld dat lichter is en zeker 10 liter brandstof bespaart per hectare. In beeld is een achtrijig voorzetstuk, maar ook een dubbel zo breed exemplaar is mogelijk. Daarmee kan nog sneller worden geoogst. De nieuwe bek is lichter doordat die dichter op de hakselaar zit. Dankzij de kettingaandrijving is minder vermogen nodig. Het hakselen verloopt bovendien preciezer. Er rijden al vijftig machines rond. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.