Home

Achtergrond

Vlees en trekkers vertonen sterk herstel op beursvloer

De een zijn dood is de ander zijn brood kenmerkte deze week de handel in aandelen van de grote Amerikaanse vleesconcerns.

Een dreigende ondergang voor pluimveevleesproducent Pilgrim’s Pride zorgde voor een sterke opleving in de koersen van andere Amerikaanse vleesconcerns.

Aandeelhouders speculeren dat vleesconcerns als Tyson Foods en Smithfield Foods kunnen profiteren van een volgens sommige partijen onvermijdelijke ondergang van Pilgrim’s Pride. Als de grootste pluimveevlees­producent in de VS omvalt, verdwijnt er een belangrijke concurrent in een markt waar hoge voerkosten de marges zwaar onder druk hebben gezet. De geringere productiecapaciteit als gevolg van het wegvallen van een grote producent biedt de andere concerns de mogelijkheid hun prijzen te verhogen, zo redeneren de beleggers.

Op deze manier kunnen de overblijvers in de vleesmarkt hun financiële positie verbeteren, hetgeen vanwege de dure herfinancieringen op dit moment zeer wenselijk is. Tyson Foods zag zijn koers deze week ruim 36 procent toenemen. Desondanks ligt de beurswaarde van dit concern nog ruim de helft lager dan begin dit jaar.

Trekkerproducenten zagen hun koersen stijgen onder invloed van plannen van de nieuwe president van Amerika, Barack Obama. Zijn voorstellen om de kredietcrisis in de VS aan te pakken behelzen onder meer een pakket maatregelen om de infrastructuur te verbeteren.

Trekkerfabrikanten als John Deere en Case New Holland kunnen daarvan profiteren omdat zij ook machines voor de wegenbouw maken. Trekkerfabrikant Agco profiteerde niet van de opleving bij de concurrenten, de koers van het moederconcern van onder meer Fendt en Massey-Ferguson noteerde uiteindelijk onveranderd ten opzichte van vorige week. Ook bij de grootste voedingsmiddelenconcerns bleven deze week in het algemeen grote koersstijgingen uit.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.