Home

Achtergrond 166 x bekeken

Verschuiving van de macht

De voortekenen waren er al, maar sinds afgelopen weekeinde is duidelijk dat de traditionele machtsverhoudingen in de wereld zijn veranderd.

Opkomende economieën als Brazilië, India, China en Rusland praten niet alleen mee, maar zetten nu ook steeds meer de toon.

Dat werd zeer helder op de ontmoeting van de leiders van de 20 grootste economieën ter wereld in Washington. De bijeenkomst had als hoofddoel een strategie te vinden om te voorkomen dat de wereldeconomie wegglijdt in een recessie. Daartoe zijn veel afspraken gemaakt. Echt historisch is de top om de verschuiving van de macht.

Voor de landbouw had de top ook verstrekkende consequenties. De leiders spraken zich uit tegen nieuw protectionisme, dat zo op de loer ligt in tijden van economische tegenwind. Nog sterker: de vrijhandel moet worden bevorderd volgens de leden van de G20. Zij willen dat er eind dit jaar een akkoord ligt over de wereldhandelsbesprekingen, die bekend zijn als de Doha-ronde van de WTO.

Een WTO-akkoord liep eerder dit jaar stuk op een ruzie van de VS en India over importbescherming voor boeren. Als de Amerikanen hier water bij de wijn doen, is het lastigste WTO-punt – de landbouwhandel – geslecht. En dat doet de VS, om president Bush een afscheidscadeau te geven en om te voorkomen dat zijn minder vrijhandelsgezinde opvolger Barack Obama de ronde over moet doen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.