Home

Achtergrond 225 x bekeken

Vers fruit overschaduwt Brits bezoek

Vers fruit en sommige groenten bederven de sfeer tijdens het bezoek van de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband aan Israël.

De maandageditie van het Britse dagblad The Times spreekt zelfs van "een crisissfeer'' en "Israëlische razernij'' over een initiatief van Miliband, die deze week het Midden-Oosten bezoekt.

Hij spant zich tot woede van de Israëli's in om te voorkomen dat producten uit joodse kolonies in de sinds 1967 door Israël bezette gebieden de Europese Unie binnenkomen. De kolonisten in de joodse nederzettingen in de bezette gebieden leven voornamelijk van de export van fruit en groenten.

De kolonies zijn naar internationaal recht illegaal. De Britse regering heeft bovendien vastgesteld dat de Israëli's niet zoals eerder beloofd de bouw van hun nederzettingen hebben 'bevroren'. De joodse staat heeft de kolonisatie van bezet gebied sinds de internationale vredesconferentie in Annapolis (VS) ruim een jaar geleden alleen maar verder opgevoerd, meent Londen.

Tal van actiegroepen klagen verder dat consumenten meestal nog steeds niet kunnen zien wie de producten uit de bezette gebieden heeft gemaakt. Sommigen menen dat ze arme Palestijnse boeren helpen door producten 'van de Westelijke Jordaanoever' te kopen, maar vaak zijn het de verleidelijke vruchten die de joodse bezetters hebben geteeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.