Home

Achtergrond 150 x bekeken

Verhagen ziet Taliban-leider nog niet komen

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) ziet het nog niet gebeuren dat gezochte Taliban-leiders zoals mullah Omar opeens in Afghanistan opduiken om met de Afghaanse regering te onderhandelen over vrede.

De vraag of de ISAF-troepen dan voor zijn veiligheid moeten zorgen, is dan ook niet aan de orde. Dat moeten de Afghanen ook zelf regelen.

Verhagen zei dat vandaag in de Tweede Kamer. De uitnodigingen die de Afghaanse president Hamid Karzai steeds richt aan de Taliban, ziet hij vooral als een politiek signaal. Bovendien wijst de Taliban het af. Het Nederlandse kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer vinden dat het aan de Afghaanse regering is om te bepalen of, wanneer en waar zij met de Taliban overlegt.

Verhagen gaat er dan wel van uit dat Karzai binnen de kaders van de Afghaanse grondwet blijft. Ook benadrukt hij dat schendingen van de mensenrechten niet onbestraft mogen blijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.