Home

Achtergrond 176 x bekeken

Verhagen: situatie van Roma moet ingrijpend beter

De situatie van de naar schatting 8 tot 10 miljoen Roma in de Europese Unie moet ingrijpend worden verbeterd.

”Daarvoor moet niet alleen de EU maar ook de afzonderlijke lidstaten zelf maatregelen nemen en die ook daadwerkelijk uitvoeren.
Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) donderdag in Den Haag, waar hij de 26e bijeenkomst van de Roma-expertgroep van de Raad van Europa opende. ”Hoe geloofwaardig is het om kinderarbeid te bestrijden in andere continenten terwijl de meerderheid van de Roma-kinderen in Europa niet naar school gaat. In plaats daarvan bedelen ze op straat en helpen hun ouders om afval te verzamelen”, aldus de bewindsman.

Met de Roma worden de Roma, Sinti, reizigers en verwante bevolkingsgroepen bedoeld. In Nederland leven naar schatting vijf- tot tienduizend Roma. Door de uitbreiding van de EU met Oost-Europese landen, waar veel Roma leven, is hun situatie volgens Verhagen zelfs verslechterd. Tegelijk zijn de Roma nu een verantwoordelijkheid geworden van de hele Europese Unie.

Verhagen wees op de schokkende gegevens van UNICEF over de belabberde positie van de Roma: in Bulgarije leeft 84 procent onder de armoedegrens. In Roemenië is dat 88 procent en in Hongarije zelfs 91 procent. ”Voor mij betekenen deze gegevens een beschamende schending van de waarden waar we voor staan in Europa”, aldus Verhagen.

De Roma worden van oudsher achtergesteld en gediscrimineerd. Hun achterstand kan volgens Verhagen onder meer worden ingelopen met onderwijs. Hij hoopt dat de expertmeeting concrete voorstellen hiervoor oplevert.

In Nederland is geen specificiek beleid voor de Roma, omdat het om zo’n kleine groep gaat, zei Verhagen. Zij worden meegenomen in het beleid om de positie van allerlei achtergestelde groepen te verbeteren. Dat gebeurt met name op lokaal niveau.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.