Home

Achtergrond

Vergoeding verdoofd castreren aanvragen voor 31 december

De Stichting Compensatiefonds Kosten Verdoofde Castratie Beerbiggen heeft vier verdovingsapparaten aangemerkt voor vergoeding. Varkenshouders kunnen een tegemoetkoming krijgen van 950 euro. Een aanvraag indienen kan voor 31 december 2008.

De Animal Sciences Group (ASG) heeft diverse verdovingsapparaten getest of deze voldoen aan de wettelijke eisen van het ministerie van LNV en van LTO en de NVV. Uit de test komen vier apparaten in aanmerking voor vergoeding.

In de Verklaring van Noordwijk van 29 november 2007 meldden de verschillende schakels in de varkensketen (LTO, NVV, COV en CBL, met ondersteuning van de minister van LNV en de Dierenbescherming) toe te werken naar een situatie waarin biggen in het geheel niet meer gecastreerd hoeven worden. Afhankelijk van de resultaten van onderzoek, dat enkele jaren duurt, zal uiterlijk in 2015 castratie niet meer nodig zijn.

Tot die tijd moet castratie onder verdoving plaats vinden. Dit betekent dat het varkensvlees in de supermarktschappen in Nederland in 2009 niet meer afkomstig is van onverdoofd gecastreerde varkens. Voor de begeleiding van de verdere uitwerking van de Verklaring van Noordwijk is de Stichting Compensatiefonds Kosten Verdoofde Castratie Beerbiggen opgericht.

Supermarkten hebben met hun vleesleveranciers afgesproken dat ze €0,03 per geleverde kilo vers geslacht varkensvlees storten in het fonds dat door de stichting wordt beheerd. Daarnaast worden afspraken gemaakt met leveranciers van snacks en gehakt(producten) waarin varkensvlees is verwerkt.

Er is voor de varkenshouders een aanvraagformulier voor het verkrijgen van de vaste vergoeding beschikbaar. Varkenshouders kunnen tot 31 december 2008 een aanvraag indienen bij de Stichting. Nodig zijn daarvoor het aanvraagformulier, het betalingsbewijs van een goedgekeurd apparaat, het certificaat waaruit blijkt dat de varkenshouder de cursus heeft gevolgd en een aanmelding voor de module verdoofd castreren bij een IKB-systeem.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘welzijn dieren’

Meer informatie Productschappen Vee, Vlees en Eieren, 13 november 2008: Financiële vergoeding voor vier verdovingsapparaten

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.