Home

Achtergrond 552 x bekeken

Veredelaars trekken samen op tegen illegale reproductie zaad

Een aantal internationaal opererende groentezaadveredelingsbedrijven starten samen een bureau om overtredingen van het kwekersrecht te ontmoedigen en te voorkomen.

Het gaat om Bejo Zaden, De Ruiter Seeds, Enza Zaden, Vilmorin Cie., Nunhems, Rijk Zwaan, Sakata Seed, Semillas Fito, Seminis, Syngenta Seeds en Takii Seed.

Het nieuwe bureau genaamd, Establishment of Anti-Infringement Bureau (AIB) in Brussel, richt zich op het opsporen van illegaal vermeerderd plantaardig materiaal, handel en de distributie. En ook op het ongeoorloofde gebruik van de geregistreerde namen van beschermde rassen. Het bureau gaat toezien op het intellectuele eigendomsrechten van de groentezaadbedrijven. Wanneer dat goed beschermd is, is er sprake van een eerlijke concurrentie.

De veredelings- en zaadbedrijven hebben de handen ineen geslagen omdat ze in de afgelopen jaren een toename zien in de illegale reproductie en distributie van zaad. Dit geeft volgens hen niet alleen nadeel voor de zaadbedrijven, maar voor de hele groenteketen. Immers, minder verkoop van zaad dat kwekersrechtelijk beschermd is, leidt tot daling van de verkoop en dit leidt weer tot minder innovatie in de sector.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.