Home

Achtergrond 203 x bekeken

Verdeling aardwarmteconcessies vraagt om meer regie

LTO Noord Glaskracht vindt het geen goede zaak wanneer slechts enkele telers profiteren van de aardwarmte die in de grond zit.

De aardwarmte moet zo optimaal mogelijk worden ingezet voor de verduurzaming van de glastuinbouw, aldus LTO Noord Glaskracht. Het onderwerp kwam gisteren aan de orde op een bijeenkomst van LTO Noord Glaskracht voor Midden-Zuid-Holland in Zevenhuizen. Een teler vroeg de belangenorganisatie of deze een leidende rol kan nemen in het centraal regelen van de concessieverdeling over telers die interesse hebben in aardwarmte.

Dat laatste kan niet. Wel is het zo, zo blijkt uit navraag bij Harry Groenewegen van LTO Noord Glaskracht, dat gemeenten of zelfs provincies samen met een private partij opsporingsvergunningen voor aardwarmte kunnen aanvragen. "Zo’n overheid is net als wij van mening dat er zo optimaal mogelijk gebruik moet worden gemaakt van de aardwarmte in de grond."

Het toedelingssysteem waarmee EZ nu werkt; wie het eerst komt, wie het eerst maalt, streeft dat doel niet na. "Immers telers krijgen een opsporingsvergunning voor een bepaald gebied en krijgen de beschikking over alle in de bodem van een groot gebied aanwezige warmte", aldus Groenewegen. De belangenbehartiger wil echter ook niet dat telers die inmiddels al een opsporingsaanvraag bij EZ hebben lopen, worden vertraagd of gefrustreerd in hun aanvraag. "Zij dragen immers bij aan de energieverduurzaming van de glastuinbouw. We moeten daarom een goede modus zien te vinden", vindt Groenewegen.

Daarom oriënteert de belangenbehartiger zich op het onderwerp. Ze heeft de regionale secties geadviseerd om in gesprek te gaan met telers die een aanvraag hebben lopen en met de locale overheid. "Of er regie gevoerd gaat worden en op welke wijze, kan dan ook verschillen per regio en hangt bijvoorbeeld ook af van de intenties van de locale overheid."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.