Home

Achtergrond 141 x bekeken

Verdachten moord Politkovskaja claimen onschuld

De verdachten van medeplichtigheid aan de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja zeggen onschuldig te zijn.

Dat meldde een van de advocaten woensdag tijdens de derde dag van het proces in Moskou. De eerste twee dagen had het proces in de openbaarheid plaats. Woensdag besloot de rechter geen publiek en pers meer toe te laten. Juryleden hadden gedreigd niet meer te komen opdagen als journalisten en andere belangstellenden langer aanwezig zouden zijn in de rechtszaal.

De gang van zaken staat haaks op een eerdere besluit van de rechter om het proces juist wel in het openbaar te voeren voor de militaire rechtbank. Het proces, dat politiek gevoelig ligt, begon maandag.

Politkovskaja werd op 7 oktober 2006 voor haar woning in Moskou doodgeschoten. De journaliste werkte voor het blad Novaja Gazeta. Ze schreef kritische artikelen over toenmalig premier Vladimir Poetin en over de oorlog in Tsjetsjenië.

Nabestaanden van de journaliste hadden juist aangedrongen op een openbare behandeling van de zaak. Zij vrezen dat er geen sprake kan zijn van een eerlijk proces achter gesloten deuren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.