Home

Achtergrond

Verdachte tomatenplanten met clavibacter vernietigd

Gisteren zijn op zes Nederlandse opkweekbedrijven jonge tomatenplanten vernietigd die mogelijk besmet waren met Clavibacter. Dat heeft Plantum NL vandaag bekend gemaakt.

Aan deze plantenkwekers is door één zaadbedrijf tomatenzaad geleverd dat mogelijk besmet is met Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm). Plantum NL zegt niet om welk zaadbedrijf en welke rassen het gaat. Het ging wel om kleine hoeveelheden zaad van verschillende, nog niet commercieel geïntroduceerde rassen. "Er zijn ongeveer 15.000 planten vernietigd", zegt Jaap den Dekker, directeur van Plantum NL. De planten waren bedoeld voor verschillende telers. De partijen waren niet zo groot, omdat het ging om een nog niet commercieel geïntroduceerd ras. De telers zijn op de hoogte gesteld.

De zes opkweekbedrijven, allemaal lid van Plantum NL, hebben besloten om de nog niet commercieel geïntroduceerde tomatenrassen, de zogenaamde beproevingsrassen, niet langer te zaaien. De risico’s bij het zaaien van deze kleine partijen zaad zijn te groot. Ook collega-opkweekbedrijven is geadviseerd deze nog niet commercieel geïntroduceerde rassen niet meer te zaaien.

De besmetting met clavibacter is door de Plantenziektenkundige Dienst na zeer langdurig onderzoek aangetroffen. Dekker: "Het betreffende zaadbedrijf had zelf in augustus een monster genomen van haar productielocatie waar zaad wordt geteeld voor nieuwe tomatenrassen." Het betrof een zogenaamd mengmonster afkomstig van een groot aantal proefrassen. Daarom is op dit moment niet te herleiden welke daarvan mogelijk besmet is met de bacterieziekte. "Uit voorzorg wordt er nu vanaf deze productielocatie voor zaad, geen zaad meer geleverd." In de uitgeleverde zaadpartijen, die allen getoetst zijn, is geen Clavibacter aangetoond. Ook tijdens de visuele inspecties is in de productie geen Clavibacter geconstateerd. De sector onderhoudt intensief contact met de Plantenziektenkundige Dienst over de ontstane situatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.