Home

Achtergrond 10 reacties

Verburg wijst 140.000 hectare moeras af

Het is niet realistisch in Nederland 140.000 hectare aan zuiveringsmoerassen aan te leggen. Dat schrijft minister Verburg aan de Tweede kamer, mede namens de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.

Het Planbureau voor de Leefomgeving had dit areaal genoemd voor het zuiveren van fosfaat uit de Nederlandse bodem en wateren. Volgens Verburg is daarmee de "maximaal denkbare situatie" bedoeld. "Het daadwerkelijk op een dergelijke schaal omzetten van landbouwgrond in zuiveringsmoerassen acht ik niet realistisch", schrijft ze. In Nederland ligt op iedere hectare al een ruimteclaim.

De komende jaren wil het kabinet wel nagaan in hoeverre zuiveringsmoerassen kunnen worden ingezet. Het gaat om gebiedsgerichte inzet, op basis van vrijwilligheid. Het kabinet heeft geen plannen om 140.000 hectare landbouwgrond om te zetten in moerassen, schrijft Verburg.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkboer

  Beste Joost, als iedere burger, ook jij dus, in zijn achtertuintje een helofytenfilter aanlegt, dan wordt het probleem bij de bron aangepakt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Gelukkig is er in Den Haag ook nog een beetje gezond verstand. Dat kun je niet zeggen van al die mafketeltjes achter het bureau die ( zolang hun salaris maar wordt overgemaakt) de meest idiote plannen verzinnen om hun eigen ego te strelen. Dit zouden ze eens aan moeten pakken i.p.v. van de bonussen!!!!!

 • no-profile-image

  koeienboer

  Je ben zelf zeker ook zo'n kantoorgast. Iedereen een beetje dwars zitten. Die melkveehouder weet beter hoe het zit dan jij.

 • no-profile-image

  gert

  moerasssen zorgen voor muggen,teken ,knutten ,dus ook ziekten

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Piet, inmiddels tekenen meerdere personen met "melkveehouder", aldus wees in je opmerking concreet waar je op doelt.

 • no-profile-image

  joost

  Ja, melkboer daar heb je helemaal gelijk in en dan ook nog allemaal zonnepanelen en zonneboilers, dan ben je een hele eind, maar dan blijf je nog met de bron zitten en dat is en blijft op veel te grote schaal het produceren van vlees en zuivel.
  Rij b.v. van Groningen naar Oostenrijk, Zwitserland of Spanje, wat zie je dan vanuit je auto, alleen maar door de mens gecultiveerd land 1000 km, met nog geen 10 km aan een stuk natuur, saai, saai en nog eens saai.

 • no-profile-image

  Piet van Zijl

  Ik vind het persoonlijk onbegrijpelijk dat de reacties van ene "melkveehouder" altijd blijven staan en niet worden geschrapt. Hij is altijd beledigend bezig en heeft alleen maar begrip voor zijn eigen (beperkte) motivatie. Deze lieden dien te worden geschrapt door de redactie. Zo ook die hertog jan.

 • no-profile-image

  joost

  Als alle veehouders hun bedrijf omtoveren tot iets nuttigs zoals een kampeerboerderij, dan heb je in 1 klap er heel wat natuurgebied bij en dat is weer goed voor het toerisme.
  Heerlijke schone lucht en natuur zonder vlees en zuivel.
  Daar komen vast veel toeristen op af.

 • no-profile-image

  melkboer

  Nou Joost, dan even doorpakken. Je plant in je achtertuintje natuur. Vervolgens laat je eindelijk eens die vervuilende auto staan en blijft lekker in je achtertuintje van de natuur genieten.
  En als nou iedere bewoner in Nederland zijn achtertuintje zo inricht, dan kun je fijn met de fiets langs één groot lint van natuur fietsen. Prachtig toch?
  Je kunt zelfs per wijk afspreken welke natuurdoeltypen je wilt verwezelijken en welke habitats je wil realiseren.
  Geweldig zo, geen horizonvervuilende schuttingen en gemakstuintjes met klinkers meer, maar echte natuur binnen handbereik. Eventueel nog een fruitboompje voor de gezonde hap en klaar is kees.
  En omdat Nederland qua bebouwing toch bijna aan elkaar gesloten is, krijg je op die manier ook nog mooie verbindingzone's gratis en voor niets.
  Is goed voor de belastingdruk, de inflatie.........en de gemoedsrust van de landbouw.
  Dan zal de landbouw zich met de voedselvoorziening bezig houden, want een koe in de achtertuin lijkt me niet pragmatisch.
  Geef nou maar eens aan wat hier mis mee zou zijn, of waarom dit niet kan.

 • no-profile-image

  gert

  moerassen hebben veel methaanuitstoot,natuur lijkt mooi ,maar heeft ook nadelen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.