Home

Achtergrond 1088 x bekeken 11 reacties

Verburg: stage lopen op de boerderij

Minister Gerda Verburg (Landbouw) wil dat middelbare scholieren hun maatschappelijke stages, die vanaf 2011 verplicht zijn, bij voorkeur doorbrengen in en om de boerderij.

De CDA-bewindsvrouw "denkt sterk aan een opleiding stadsboer'' om de stages in te vullen, zei zij vandaag tijdens een bijeenkomst van haar partij in de Den Haag. Ze voert hierover gesprekken met de wethouders Marijke Vos in Amsterdan en Lucas Bolsius in Rotterdam.

Onlangs bleek uit een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat stedelingen een verkeerd, sterk geromantiseerd beeld hebben van het leven op het platteland. Verburg wil af van dit "Ot en Sien-imago''.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerin

  @ Vrijgezel, Ergens, nodig ze beiden uit en stel je hooiberg ter beschikking, dan denk ik dat ze de invulling van de stage wel vinden........ Maar even serieus Melkveehouder heeft natuurlijk wel gelijk, de jeugd van nu is onze klant van later, maar ik weet alleen niet goed hoe een zinnige stage moet worden opgezet, alles valt en staat met de bereidwilligheid van de jeugd en de initiatieven van de sector. Er ik merk met mijn rondleidingen gewoon, dat de jeugd nogal snel iets vies vind, snel de concentratie kwijt is, vaak ook gewoon niet echt geintresseerd is. Ik denk dat je de ouders al aan moet spreken op educatie van hun kinderen. Maar hoe krijg je ouders de stallen in? Het kost al moeite om 3 moeders te vinden die met de klas willen meefietsen, Iedereen heeft een baan, is druk met van alles en nog wat. Ook scholen moet voldoen aan de hun gestelde lesuren norm, en alle lessen moeten worden gegeven, anders scoor je niet goed op de kwaliteitskaart van het ministerie van onderwijs, en dat kost je leerlingen, want ouders lezen de sites na, om de school te vinden, met de hoogste doorstroom na havo/vwo.... Zo treurig is het al gesteld met de maatschappij...

 • no-profile-image

  daan

  Ik vind dit een goed plan.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  De meiden zullen vast het verkeerde denken en daardoor weg blijven. De jongens zullen vast ook niet komen, te druk bezig met achter de meiden aan. Hoe moet het dan met de invulling van de stage........

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik denk dat steeds meer mensen een moestuin willen om eigen producten te verbouwen, ook al is het maar een klein stukje, voor eigen bloemen, groenten, fruit of kruiden.
  Verder vind ik dat elke lagere school verplicht is om de kennis mee te geven aan de kinderen, van eigen groenten verbouwen, ook kruiden, en fruit eventueel ook.
  Elke gemeente zou daar een project voor moeten hebben, om samen met scholen en boeren dit te verWezenlijken. De boer hoeft op zich niet eens betrokken zijn kwa tijd, lokaal zijn er altijd wel kruiden mensen die het willen begeleiden. Wel mooi om grond vrij te maken voor de gesubsideerde projecten. Kinderen die volwassen worden komen dan in contact met het voedsel proces, komen in de natuur, de handjes woelen in de Aarde en toekomstige agrariers of denktenken of wat dan ook zijn geboren.
  En contact met dorp en mensen en draagvlak is gewoon belangrijk en gewoon ook gezellig. Waar stond belangenorganisatie LTO ook al weer voor, (L)eefbaar voor duurzame (T)oekomst en (O)nderwijs zou een mooie verandering van naam zijn dacht ik maar zo.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dit is inderdaad een goede insteek. Er zitten voor beide partijen veel voordelen aan.
  Wel zal de plaatsing van stagaires met wederzijdse zorgvuldigheid moeten gebeuren.

 • no-profile-image

  kom maar

  Ja Boerin, dingens zijn inderdaad snel vies bij de jeugd. Toen ik echter verkering kreeg met mijn huidige vriendin had ze nog nooit koeien gemolken oid.
  Toch heeft het mij verbaasd hoe snel ze al met de laarzen over de roosters achter de koeien aanliep, roosters ging schoonschuiven, bemodderd vies plastic ging aanpakken en andere werkzaamheden deed. Dit alles onder het motto, alles mag niets moet.
  De jeugd of stagaires zullen ook gauw genoeg van dat idee 'vies worden' afstappen. Je loopt er zelf bij als voorbeeld. Ze zien hoe jouw handen vies worden en hoe je ze schoonmaakt.
  Ik ben het dan ook roerent met melkveehouder eens. Investeer in je toekomst...

 • no-profile-image

  romantische uitloopkip

  wat is er mis met een romantisch beeld!!
  of wordt hier, te gunstig, bedoeld.

 • no-profile-image

  Boerin

  Ik geef regelmatig rondleidingen op ons bedrijf voor schoolkinderen en andere groepen. Wat vooral opvalt is de onwetendheid over een modern boerenbedrijf, het Ot en Sien-beeld klopt helemaal. Maar ook Verburg heeft een Ot en Sien-beeld, aangaande de bereidwilligheid van de schooljeugd. Maatschappelijke stage zoals die bij onze kinderen op school vrijwillig gebeurd, houdt in dat je 1 tot 3 dagen meeloopt op een non-profit basis, op een non-profit bedrijf, dus alle jeugd huppelt naar een bejaardencentrum, sportclub, o.i.d. Vrijwillig naar een boerderij komen gebeurd door de regel niet, en gedwongen naar een boerdrij komen heeft geen zin in mijn ogen.

 • no-profile-image

  dj

  Waarschijnlijk denkt minister Verburg, dat de boeren dat er wel gratis bij kunnen doen om nog boer te mogen blijven in dit prachtige boervriendelijke land.

 • no-profile-image

  down under

  Ik ben het met DJ eens. Naast het feit dat wij groter worden (de blijvers), wat vaak niet uit weelde ontstaan is, hangt aan die groeispurt ook een hogere werkdruk (meer uren maken), al dan niet ingevuld door personeel. Ervan uitgaand dat deze categorie stagelopers nul komma nul verstand van het boerenwerk heeft maar vooral ook vanuit het oogpunt van veiligheid zullen ze zeer intensief en één op één begeleid moeten worden. Ik heb er in iedergeval geen tijd voor tenzij er een behoorlijke vergoeding tegenover staat zodat ik wanneer ik een stageloper aan het begeleiden ben het werk door een ervaren werknemer gedaan kan worden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Toch wil ik naar aanleiding van de onderstaand gemaakte opmerkingen een kanttekening plaatsen.
  Heren en dames, vergeet één ding niet; de kinderen van heden zijn de beleidsmakers van morgen. Een stage kan meer betekenen naar de toekomst toe dan alle lobbywerk. We klagen altijd dat de burger en met name de beleidsmakers een verkeerd beeld hebben.
  Nu wordt de bal voor het doel gelegd door Verburg en nu haken de spelers af.
  Ik zou over de investering naar de toekomst toe toch eens goed nadenken.
  Tijd is geen excuus, iedere dag telt 24 uur. Het is een kwestie van prioriteiten stellen aan de indeling hiervan.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.