Home

Achtergrond

Verburg presenteert ondersteuning investeringen tuinbouw

De garantstelling voor duurzame investeringen in de tuinbouw wordt verhoogd van €1,2 miljoen naar €2,5 miljoen per aanvraag. De overheid staat dan garant voor 80 procent van het bedrag. Ook moet er een fonds komen voor het risico bij aardwarmte. Deze maatregelen presenteerde minister Verburg van LNV op 13 november.

Doel van de maatregelen is dat de tuinbouwsector kan blijven investeren in besparen op en verduurzamen van energie. De huidige hoge energieprijzen bedreigen de glastuinbouw in het voortbestaan. LTO en Rabobank staan al achter het maatregelenpakket, nu de Europese Commissie nog.

De verhoging van de garantstelling voor duurzame investeringen wordt gebracht als nieuw. De Europese Commissie moet de verhoging dus nog goedkeuren. Het garantstellingsfonds is bedoeld om investeringen van ondernemers in duurzame en energiezuinige kassen makkelijker te maken. Mocht het misgaan, dan staat de overheid garant voor 80 procent van het geleende bedrag.

De ministeries van Economische Zaken (EZ) en LNV willen €10 miljoen storten in een fonds voor het stimuleren van aardwarmte. Rabobank stort dan ook €5 miljoen. Dit geld bedoeld voor glastuinbouwers die met aardwarmte - warm water dat van grote diepte wordt opgehaald - hun kas willen verwarmen. Als een aardwarmtebron is aangeboord, hoeft bijna geen gas meer gebruikt te worden voor het verwarmen van de kas. Echter, het boren naar warm water op grote diepte is duur en kent een risico van misboring. De regeling start hoogstwaarschijnlijk in april 2009.

De hoge gasprijzen, de lage productprijzen en nu ook de gevolgen van de kredietcrisis maken dat veel tuinders moeilijkheden hebben de komende tijd door te komen. De tuinbouwsector kan door investeringen in duurzame kassen 'los' komen van fossiele brandstoffen (gas). Voor de bestaande investeringsregelingen voor energiezuinige en energieleverende kassen is tot en met 2011 al een bedrag beschikbaar van €147 miljoen.

Verdere maatregelen uit het pakket zijn:

  • versoepeling van eisen voor investeringen in Groenlabel-kassen;
  • verruiming van fiscale aftrekposten voor milieu-investeringen;
  • verder optimaliseren van het ruimte-voor-ruimte instrumentarium samen met het ministerie van Vrom en bij de provincies aandringen op een effectieve inzet hiervan (verouderde en verspreid liggende kassen kunnen verdwijnen, ook goed voor het landschap);
  • onderzoek naar prijsopbouw van tuinbouwproducten, zoals verdeling van marges over de keten van producent naar consument (tuinders hebben weinig 'afzetkracht').
Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘energiebesparing’

Meer informatie LNV, 13 november 2008: Verburg geeft tuinbouwsector ruimte voor investeringen

Meer informatie LNV, 13 november 2008: Kamerstuk Glastuinbouw (meer details, pdf)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.