Home

Achtergrond 205 x bekeken 10 reacties

Verburg: natuurwetgeving moet eenvoudiger

De Nederlandse natuurwetgeving moet eenvoudiger en helderder kunnen, erkent minister Gerda Verburg (LNV).

"We lopen nu te veel tegen procedures, processen en verboden aan", zei de minister vandaag in een debat met de Kamer. Verburg wil bekijken of andere lidstaten minder problemen hebben, doordat ze begrippen uit de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn anders toepassen. Beide richtlijnen worden binnenkort in Europees verband geëvalueerd.

Vrijwel de hele Kamer steunde de minister in haar voornemen om de Natuurbeschermingswet, Flora- en faunawet en Boswet te integreren in één natuurwet. Volgend jaar stuurt Verburg een plan van aanpak naar de Kamer.

In de nieuwe wet wil de minister ook de bescherming van dieren en planten herzien, waarbij ze alleen die soorten die echt worden bedreigd wil beschermen. Verburg wil niet zo ver gaan als de VVD, om alleen de soorten te beschermen waar de EU om vraagt.

Verburg stelde verder met zoveel woorden dat beheerplannen voor natuurgebieden of gedragscodes de ondernemer niet altijd ontslaan van de plicht te bewijzen dat activiteiten geen schade toebrengen aan de natuur. Doorslaggevend is volgens haar of een vergunning nodig is. Dat is zo als 'significante' schade verwacht mag worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  alles graag op een A4tje,ambtenaren kunnen ongestraft wel fouten maken

 • no-profile-image

  Betty

  Geachte Beastly, uit het Varkensland
  Overdrijven is de drijfveer bij U, ga ook eens Uw eigen gebruik van Water kijken,
  Uw eigen electrisch apparaten in huis,
  uit Uw reactie blijkt totaal niet dat de Kennis over de Natuur bekend is.
  Verdiep U Daaar eerst eens in.
  Geachte Vrijgezel, alweer van die pakkende goede reactie.
  Gert uit Drente hoezo alles op een A4tje
  je weet toch dat het ambtelijk apparaat in Nederland de verslinders zijn van papier, waarom een kort verhaal, dan zal blijken dat er een hoop alleen maar papier zitten te vullen zonder inhoud, of het mee naar huis nemen, als ze al niet alles vanaf thuis op hun werkplek afdrukken. Ze zullen nooit toegeven dat zij hun werkplek creëren, voor hun goede pensioen en salarissen.

 • no-profile-image

  joost

  Ja, beastly ik ben het met je eens, maar Amerika is toch wel een land met de meeste kadaverproductie en fabrieken die overal schijt aan hebben en Obama moet het eerst maar eens waarmaken.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Begin eerst maar met het africhten van de ambtenaren dat zij hun werk wel goed doen. Scheelt een hoop crimineel gedrag.

 • no-profile-image

  beastly

  Soms is de oplossing voor ingewikkelde en gecompliceerde zaken zoals de huidige natuurwetging zo voor de hand liggend, dat je er gemakkelijk overheen kijkt. Afschaffing van de intensieve veehouderij, geen megastallen, geen kippen- kalkoenen- varkens- en andere veefabrieken. Dit is OOK goed voor de natuur waar nu bossen gekapt worden om al ons 'levend vlees' te voeden. Geen waterverspilling meer, geen duur gekoeld transport van vlees van hot naar her, of erger nog transport met levende dieren. Meat the truth Gerda en verdiep je eens in een heerlijke en eerlijke vega lifestyle.

 • no-profile-image

  koetje

  Beste Beastley, eindelijk iemand die op een normale manier wil discussieren, maar toch geef je geen antwoord op mijn vraag .Over dat samen delen ben ik met je eens als het maar van 2 kanten komt. Overigens wel interessant als je de toekomstige president van het op milieugebied meest hypocriete land ter wereld erbij haalt

 • no-profile-image

  beastly

  hey koetje boe, wat vind je van samen delen? in die tropische bossen leven de meest fantastische mooie dieren. wel eens van de uitspraak van Chief Seattle gehoord: hoe kan je de lucht bezitten, het water, de bossen?
  Als alle dieren uitgestorven zijn dan zal ook de mens sterven van eenzaamheid.....
  In Obama's speech stond op de 2e plaats: OUR PLANET IS IN PERIL! Dat heb ik een NL politicus nog nooit horen zeggen. Wakker worden luitjes!

 • no-profile-image

  koetje

  zeg Beastley,wat wordt er volgens jou dan verbouwd in die gekapte bossen wat ons vee nodig is? Bossen worden daar zowiezo gekapt alleen al om de opbrengst van het tropisch hardhout .
  Meat the truth and meet Santa Claus

 • no-profile-image

  w

  Dus de vrouw met die blonde plukken wil weer is niet normaal doen. Ze wil hoe dan ook roomser als de paus blijven door meer dieren te beschermen dat de eu voorschrijft......typisch weer iets kleinzerigs van Nederland....>Waarom moet Nederland toch altijd en overal voorloper van zijn. Kijk is naar Italië. Die doen precies wat ze zelf willen.....kijk alleen maar naar het melkquota.....Er jaarlijks tig overheen melken en geen cent superheffing betalen.....
  Het wordt echt tijd nu dat Hayo Apotheker terug komt en dan Verburg is gaat leren voor stratenmaakster ofzo...

 • no-profile-image

  lies

  Ik ben het geheel met Beastly eens. De natuurwet kan inderdaad eenvoudiger door de bioindustrie direct af te schaffen. Stop ook direct maar met GGO gewassen etc.. Beastly heeft het al goed uitgelegd, ik sluit bij die redenering aan. Jammer dat "Nederland" nauwelijks nadenkt over de effecten op de lange termijn en vooral bezig is met eigen belang. Eenvoudiger is zeker niet altijd beter, maar dat zal de intentie ook wel niet zijn van dit kabinet.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.