Home

Achtergrond 2 reacties

Verburg geeft boomkwekers vergoeding voor sneeuwschade

Boomkwekers, die in de nacht van 25 op 26 november 2005 schade hebben geleden door hevige sneeuwval, kunnen een vergoeding tegemoet zien van het ministerie van LNV.

Minister Gerda Verburg heeft 3,5 miljoen euro beschikbaar, zo schrijft ze aan de Kamer.

De vergoeding wordt gebaseerd op de taxatie-rapporten, die schade-experts hebben opgesteld. Ondernemers hebben een eigen risico van 30 procent per gewas. Voorwaarde voor een tegemoetkoming is dat de ondernemer zich voor minimaal vijf aaneengesloten jaren verzekert tegen sneeuwdrukrisico.

Toenmalig minister Cees Veerman beloofde een tegemoetkoming, indien een sneeuwdrukverzekering zou worden opgezet, analoog aan de regenverzekering. Verzekeraar Agriver kwam onlangs met een sneeuwverzekering.

Minister Verburg heeft de schaderegeling inmiddels gemeld bij de Europese Commissie; ze rekent op spoedige instemming, zodat de regeling nog deze maand in werking kan treden. Openstelling vindt dan plaats in juli 2009.

Als het totaal aan schadeclaims de 3,5 miljoen euro overstijgt, wordt uitbetaald op basis van evenredigheid. Vooral Twentse boomkwekers werden in 2005 getroffen. Destijds werd de schade geschat op 3,5 miljoen euro.

CDA-Kamerlid Jan Mastwijk, die zich destijds heeft ingezet voor de boomkwekers, is erg blij dat er nu een schaderegeling is. Minister Verburg zegt te blijven streven naar een brede weerverzekering.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    silokap

    Mijn silokap is toen ook ingestort. Waar kan IK terecht met mijn claim ??

  • no-profile-image

    .

    Daarvoor kun je je al jaaaaaren verzekeren, da's dus wat anders.

Of registreer je om te kunnen reageren.