Home

Achtergrond 336 x bekeken 15 reacties

Verburg biedt glastuinbouw helpende hand

Minister Gerda Verburg heeft een akkoord gesloten met LTO Nederland en de Rabobank om de glastuinbouw de helpende hand te bieden.

De glastuinbouw zit in zwaar weer, onder meer vanwege hoge energiekosten. Een van de maatregelen is een verruiming van de garantstelling, van 1,2 miljoen euro naar 2,5 miljoen euro. Dit moet investeringen vergemakkelijken. Als er iets misgaat, dan staat de overheid voor 80 procent garant.

Daarnaast worden de eisen voor groenlabelkassen versoepeld, worden de mogelijkheden voor fiscale aftrek (MIA) verruimd. De eerder toegezegde steun voor aardwarmte (10 miljoen euro) wordt vergroot door een bijdrage van 5 miljoen euro van de Rabobank. De steun is bedoeld als compensatie voor eventuele misboringen. Deze regeling gaat waarschijnlijk april 2009 in.

Verburg wil ook onderzoek laten doen naar de prijsopbouw van tuinbouwproducten. Ten slotte wordt gekeken naar de ruimte-voor-ruimte-regeling, voor het opruimen van verspreid liggen de kassen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Typisch LTO, wel deze sector helpen (niets mis mee trouwens) maar de varkenshouders laten ze gewoon barsten en een onderzoek naar eerlijk marge verdeling houden ze gewoon tegen omdat vion dat niet wil. Welke domme varkenshouders is er eigenlijk nog lid van deze asosiale instelling vandaag de dag ??!!

 • no-profile-image

  Handrie Tuinder

  Als mevrouw Verburg iets voor de tuinbouw zou willen doen dan zou ze het overaanbod aan groenten en fruit een halt toegeroepen of zou ze ervoor zorgen dat consumptie van hoogwaardige kwaliteiten wordt gepromoot. Immers, van die hoogwaardige kwaliteit moeten wij het hebben. Rommel kan iedereen produceren en zeker nu de kwaliteitsnormen gaan verdwijnen. Het opheffen van de kwaliteitseisen, nota bene het voorstel van uw ministerie!, door de EU zal alleen nog maar meer met name die rommel in de markt zetten en nog meer product zal funest zijn voor de prijzen. Ieder klein kind weet hoe gevoelig groenten en fruit reageren op een paar procent meer product, maar de enige die dit niet weet is blijkbaar LNV, want anders was dit niet gebeurt.

 • no-profile-image

  Handrie Tuinder

  Ha Mevr. Verburg wil de tuinbouw helpen, maar eerst zorgt zij ervoor dat de kwaliteitsnormen voor komkommers, wortelen, prei asperges enz in de goot worden gegooid, zodat de markt overspoeld kan worden met slechte producten. De consument zal blij zijn met producten met inwendige gebreken enz. Maakt niet uit als het maar super goedkoop is, want zal het resultaat zijn. Nog lagere prijzen kan de sector na die slechte jaren echter geheel niet meer aan.
  Bedankt mevr. Verburg

 • no-profile-image

  Patrick

  Ja tuinders zijn energie gaan produceren omdat het met de teelt niet meer uitkan... Dit noemen we innovaties, en niet tegen beter weten in troep produceren die niemand wil hebben. want dat doen een aantal sectoren volop. en dan maar zeuren dat het slecht gaat. Succes jongens. kijk eens naar de glastuinbouw en kijk of je deze dingen ook kan toepassen om jou bedrijf rendabel te maken.

 • no-profile-image

  Boer

  Mooi voor die 22 tuinbouwmiljonairs, misschien kunnen die Verburg een handje helpen. Ik denk dat er zo langzamerhand wel heel veel geld in die tuinbouw gestoken wordt. Het gas is gesubsidieerd, de wkk is gesubsidieerd. En nu is de gehele financiering ook nog eens gedekt door de staat.
  Volgens mij kunnen ze er beter direkt woningen bouwen, scheeld een heleboel energie verspilling en subsidies.

 • no-profile-image

  Harm

  Hopelijk biedt Verburg de veehouderij ook een helpende hand. Het vasthouden aan 2013 mbt ammoniak zou een begin zijn.

 • no-profile-image

  Waar moet dat heen

  Lekker makkelijk met andermans geld de glastuinbouw steunen, het hangt allemaal aan elkaar van subsidies.Het zijn geen glastuinders meer, maar stroommakers, anders bestonden ze allang niet meer. Konden ze het zaakje wel sluiten. Je moest eens weten wat je allemaal inademt als je in zo'n kas werkt, dat wil je niet weten. Het is één grote pot nat, men zegt wel eens Grote honden bijten elkaar niet en zo is het en niet anders. Besteed het belastinggeld van de mensen die het met hun eigen handen verdienen wat beter.

 • no-profile-image

  hertog jan

  zie hier wederom mijn gelijk. de hele sector hangt van subsidie aan elkaar. het is een grote zooi en wie de grootste bek opentrekt krijgt gelijk

 • no-profile-image

  Rob

  Als je een paar jaar onder de kostprijs moet werken dan maakt die 1,2 of 2,5 euro ook niets meer uit. Het licht gaat toch uit ....

 • no-profile-image

  Subsidie

  Helaas wat een verspilling van gemeenschapsgeld. De glastuinbouw hangt al aan elkaar van subsidies en/of belastingaftrekken/voordelen.
  Eeuwig zonde!!!

 • no-profile-image

  reactie

  Jammer dat het niets meer te maken heeft met het verantwoord produceren van kwaliteits groente en fruit, wat in de schappen moet komen voor de nederlandse consumenten en daarbuiten.subsidie voor goed voedsel ipv stroom stroom en nog eens stroom

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  eet spruitjes en kool !!!!

 • no-profile-image

  Greet

  Gerda Verburg...die vrouw die weigert om een motie van de Tweede Kamer uit te voeren? Die vrouw die gelooft dat de ESFA kwaliteit levert, terwijl die club zelf aangeeft dat ze geen lange termijnresultaten kunnen geven? Die vrouw die luk raak rondslingert met subsidie voor de groep die het juist niet nodig heeft en de groep die het wel verdient negeert? De vrtouw die zo gauw mogelijk moet opstappen omdat ze niet weet wat democratie is. Weg met haar en liefst vandaag nog.

 • no-profile-image

  leen

  Na Vogelaar nu Verburg maar afzetten voor het domme verkwanselen van gemeenschapsgeld, waarmee de natuur, licht ,lucht en water "gesubsidieerd " wordt verziekt!!

 • no-profile-image

  Tuinder

  Nee niet weer die idiote subsidies .Dan krijgen we weer van die lijpen die 100 ha en meer bouwen via lease constructies.Er zijn zat tuinders .En daluk te weinig boeren.In 2009 kunnen zat bedrijven overgenomen worden dus nix nieuws erbij anders loopt het helemaal fout.Als ik lees dat tegenwoordig nog maar 10 % eigen vermogen in een bedrijf zit ,heb je een groot probleem als de grondprijs gaat zakken

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.