Home

Achtergrond 256 x bekeken 2 reacties

'Veevoersector ontkomt niet aan GMO-granen'

De Europese veevoersector zal niet ontkomen aan het gebruik van genetisch gemodificeerde (GMO)-granen. De wereldbevolking is in 2050 verdubbeld naar 9 miljard mensen. Dat betekent dat er in dat jaar een dubbele hoeveelheid primaire producten nodig is. Dat zei Raoul Bino, algemeen directeur van de Plant Sciences Group Wageningen, gisteravond op de algemene vergadering van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie.
In alle landen in de wereld, behalve in Europa, zijn veredelingsbedrijven bezig met de productie van GMO-granen volgens Bino."De Europese veevoerindustrie zal in de toekomst alleen GMO-vrij granen krijgen als zij daarvoor een veelvoud betaalt dan de prijzen van GMO-granen. Door het dreigende tekort aan voedsel in bepaalde delen van de wereld is het niet etisch om GMO-granen te weigeren. De Europese veevoerindustrie moet de dialoog daarover aangaan", vindt hij.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    down under

    Ik heb er geen bezwaar tegen dat we voor GMO-vrij graan een veelvoud moeten betalen. Maar dan moeten we die wel door kunnen berekenen naar => slachterij => retail => consument. Echter ik ben bang dat we bij de slachter al vast lopen, en anders wel bij de retail (onder de mom van vrijhandel). Hoop dat beleidsmakers dit ook inzien en dan maar de Europese markt afschermen WTO of niet.

  • no-profile-image

    Boer

    Hier weer een klassiek voorbeeld van the power of marketing . Persoonlijk heb ik met GMO niet zo veel problemen . Er zijn tal van goede toepassingen te bedenken . Waar ik problemen mee heb is dat mensen zoals Raoul Bino de wereld de indruk willen geven dat het zonder GMO`s niet mogelijk is om de wereldpopulatie te voeden . Dat is onjuist . Er zijn zelfs al gronden waar door GMO`s niets meer verbouwd kan worden . Wat ook zorgelijk is is dat de je een vergunning nodig hebt om een bepaald gewas te verbouwen en dat er gebruikers rechten betaald moeten worden worden . In arme landen werkt dit juist honger in de hand . In mijn ogen is het ongewenst dat een handvol bedrijven het patent hebben op een van de primaire levensbehoeften , namelijk voedsel . Waar ik ook problemen mee heb is dat boeren het recht wordt ontnomen om bijvoorbeeld non GM koolzaad of bio koolzaad te verbouwen omdat vroeg of laat alles door de lucht met GM wordt besmet .

Of registreer je om te kunnen reageren.