Home

Achtergrond 179 x bekeken

Veehouder 'oudste' beroep in Nederland

De werkende bevolking in Nederland wordt snel ouder.

De gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking stijgt de laatste jaren met 0,3 jaar per jaar naar 39,8 jaar in 2007, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in de uitgave De Nederlandse samenleving 2008.

De gemiddelde leeftijd per beroep loopt sterk uiteen. In 2007 was (pluim)veehouder het 'oudste' beroep van Nederland. Zij waren gemiddeld 46 jaar. Op afstand op de tweede plaats komt de docent klassieke talen, godsdienst en cultuur met 40 jaar. Kelners en serveersters zijn het met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar het jongst.

In de landbouw en visserij stijgt de zogenoemde generatie-index, dit is het aantla vijftigers gedeeld door dertigers, van net geen 0,8 naar 1,0. Gemiddeld in Nederland ligt deze op 0,77.

Van de mannen in de beroepsgroep is 42 procent tussen de 45 en 65 jaar, tegenover een gemiddelde van 39 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.